Bratský (ODS): Brouk na Šumavě mně nedá spát

12.08.2015 20:11

Projev na 11. schůzi Senátu dne 12. 8.:

Bratský (ODS): Brouk na Šumavě mně nedá spát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bratský

Mně nedá, abych se zmínil alespoň o dvou věcech. Samozřejmě v případě velkých povodní se provádí technická opatření v okolí sídel a opatření v krajině, která se dlouhodobě nerada prosazovala, protože byla poměrně drahá a zdálo se, že v době, kdy to není třeba, je to plýtvání s penězi. Dneska se už na všelijaké vytváření mokřad a hrází, které mají zadržovat vodu v krajině, díváme trošku jinak. Na druhou stranu ještě máme obrovský dluh z minulosti, ze čtyřiceti let komunismu, kde meliorace, které se provedly, aby se odvedla voda z mokřadů a vytvořila se tam půda pro pěstování jiných plodin, tak zničila nejenom blata na Šumavě, o kterých jsou krásné knihy z minulosti. Ale meliorizace vlastně odváděly spousty vody úplně zbytečně a krajinu poměrně nám zničily.

Také například v Německu na Labi, když ovládly zelení určitou část německých regionů v povodí Labe, tak rozhodli o tom, že nebudou Labe čistit, a že nechají usazeniny přírodně nechávat a najednou po několika letech jim začaly schnout lesy. Asi 40 km od Labe se zjistilo, že vlastně usazeniny jsou nepropustné, že spodní vody vysychají a prostě jim začaly schnout lesy. Dnes to přehodnotili a opět už Labe čistí a dokonce se dotazují České republiky, jak my u nás budeme tyto věci dělat.

Pan ministr o tom ví, má tam docela slušný tým, který na tom dělá. Tady má veškerou mojí podporu. Chtěl bych ale přeci, a to mi nedá, prostě jsem Šumavák, když si čtu knížky Karla Klostermanna o tom, jak Pražáci v pérkách tam vlastně ani nemohli vyrazit, protože se jim boty během jednoho dne úplně zničily. Museli mít zvlášť udělané boty, protože Šumava byla obrovská zásobárna vody, mokřad a ti lidé tam uměli prostě žít. Ale celá Šumava a blata pod nimi byla obrovská zásobárna vody vlastně pro celou ČR, nebo pro velkou část. Jakub Jan Krčín potom navázal a tam dole v krajině v jižních Čechách vlastně udělal při všech vodotečích krásnou síť rybníků, které samozřejmě v té době sloužily převážně pro chov ryb. Protože ryba byla postní jídlo, mohlo se to jíst jako maso atd. Ale na druhou stranu vlastně zadržovaly spousty vody v krajině a v případě záplav si rybníky s tím uměly také poradit. Ne, že by se jim občas tehdy hráz neprotrhla.

Vítám, když jsem zaslechl zmínku, že vláda připravuje jenom na věci zadržení vody v krajině asi osm miliard ročně atd. To je všechno bezvadné, ale na druhou stranu brouk na Šumavě mně nedá spát. Vyhynou lesy přirozenou cestou, tak nebude zásobárnou vody prostě, nebude. A senátní návrh, který tady byl, které schválily oba dva kraje a všechny obce, já si nemůžu pomoci, abych si neposteskl, že se mi zdá, že to není správná cesta. Jak pan ministr naslouchá jiným věcem, tak pevně věřím, že i tady tu si vezme do úvah. Opatření v krajině a technická opatření ano, aby na zadržování vody, ale určitě i přírodní zásobárny, naše nádherné lesy nějakým způsobem chránit a udržovat, aby jejich přirozené prostředí pomohlo našim spodním vodám. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.