Brázda (STAN): Letošní volby byly úspěšnější než ty minulé

30.11.2014 13:00

Předseda STAN Olomouckého kraje Radek Brázda hodnotí komunální volby.

Brázda (STAN): Letošní volby byly úspěšnější než ty minulé
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Výsledky kandidátů „Starostů a nezávislých“, a to ať už kandidovali pod samostatnou kandidátkou „STANu“ či jako sdružení „STAN a nezávislých kandidátů“, lze v Olomouckém kraji hodnotit pozitivně. Do komunálních voleb bylo podáno celkem 86 kandidátních listin a další kolegové – příznivci hnutí, kandidovali dle místních zvyklostí na petici. Celkem se STANu podařilo získat na 200 zastupitelských mandátů, což je nárůst přibližně o jednu třetinu oproti minulým komunálním volbám. Důležité je samozřejmě přetavení těchto mandátů do starostovských či místostarostovských funkcí. I zde je možno říci, že STAN v Olomouckém kraji byl úspěšný. Na ustavujících zasedáních jednotlivých Zastupitelstev bylo zvoleno celkem 46 starostů a 33 místostarostů STANu. Mimo to pak bylo zvoleno dalších 22 starostů, kteří kandidovali v místních sdruženích na petici, přičemž jsou ale našimi příznivci.

Celková čísla bych zároveň rád doplnil údaji z některých obcí a měst našeho kraje. Začal bych okresem Jeseník. Zde byla nejúspěšnější bývalá členka krajského výboru Vlasta Kočí, která ve Velké Kraši získala se svojí kandidátkou takřka 63 % všech hlasů zúčastněných voličů a na ustavujícím zasedání pak obhájila funkci starostky této obce. Velmi slušného výsledku pak dosáhla kandidátka v okresním městě – Jeseníku. Druhé místo za vítězným hnutím ANO a celkem 4 mandáty jsou jistě úspěchem, avšak koalice na radnici v Jeseníku bude bez našich zástupců, když významný podíl na tomto řešení povolební situace měl dnes již bývalý zastupitel TOP 09, který byl nucen rezignovat  na svůj zastupitelský mandát ještě před ustavujícím zasedáním. Lídrovi kandidátky a členu krajského výboru Liboru Halasovi však patří poděkování za velmi dobrý výsledek voleb. Naopak pro mě trochu překvapivý výsledek ustavujícího zasedání byl v Mikulovicích, kde se starostou stal bývalý člen krajského výboru Roman Šťastný. Za zmínku pak zcela jistě stojí obhajoba pozice starosty v České Vsi (Petr Mudra) a ve Skorošicích, kde František Kadlec starostuje již od roku 1990.

V Šumperském okrese jsem sledoval výsledek našeho celostátního místopředsedy Radima Sršně, který pro STAN v Dolních Studénkách získal 6 mandátů a následně byl znovu zvolen starostou této obce. V Libině skončila naše kandidátka vedená krajskou místopředsedkyní Janou Němečkovou na třetím místě se 2 mandáty (Jana Němečková je členkou zastupitelstva a předsedkyní sociální komise rady obce, její kolegyně z kandidátky je pak členkou rady obce). Velmi úspěšné byly naše kandidátky v Hrabišíně, Moravičanech, Šléglově a ve Zvoli, kde naši starostové obhájili své pozice.

Největší počet kandidátních listin jsme měli v okrese Olomouc, což se projevilo také na celkovém počtu získaných zastupitelských mandátů (celkem jsme jich zde získali 89). V tomto okrese mne zajímaly především výsledky kolegů z krajského výboru. Michalu Tichému ze Senice na Hané se ve volbách podařilo se svojí kandidátkou získat 6 mandátů a na ustavujícím zasedání byl opětovně zvolen starostou obce. Milena Hesová z Jívové zde vybojovala 2 mandáty, avšak v zastupitelstvu  je v opozici. Naopak na radnicích budou dále ve funkcích starosty působit Rudolf Pečinka z Dolan, Jan David z Liboše a především pak Tomáš Müller z Nové Hradečné, člen krajského výboru STAN, který však měl velmi usnadněnou pozici, protože v obci byla registrována pouze jedna kandidátní listina. Na druhou stranu to ovšem svědčí o dobré práci našeho kolegy, jehož obec se v letošním roce stala vítěznou „Vesnicí roku v Olomouckém kraji“ a v celostátním kole této soutěže se umístila na celkovém třetím místě. V tomto okrese jsem také zaznamenal úspěch našeho registrovaného příznivce Zdeňka Potužáka, který kandidoval jako lídr na petici v místním sdružení, ve volbách zvítězil a poté byl opět zvolen starostou hanáckých Benátek – města Litovle.

Menší počet kandidátních listin jsme podávali v okrese Prostějov. I zdejší výsledky ale hodnotím pozitivně. Krajská místopředsedkyně STANu Blanka Kolečkářová byla opětovně zvolena do funkce starostky obce Držovice, stejně jako její kolegyně Jarmila Stawaritstchová z Čelechovic na Hané. Úspěšná pak byla naše kandidátka v městečku Konice, kde lídr a starosta František Novák zvítězil a následně byl ostatními zastupiteli potvrzen ve funkci starosty města.   

V okrese Přerov, mém domovském regionu, jsme získali celkem 45 mandátů zastupitelů a mnozí kandidující starostové pak i na ustavujících zasedáních obhájili své posty. K nim se řadím i já, když v mých rodných Troubkách se naší „Starostenské“ kandidátce podařilo uhájit všech 7 mandátů, a zároveň díky rozložení „sil“ jsme po vyjednáváních s ostatními subjekty zvolenými do zastupitelstva, získali kromě postu starosty a místostarosty obce ještě jednoho dalšího člena rady. K úspěchům této části našeho kraje lze jistě přiřadit úspěšnou obhajobu funkce starosty města Lipníka nad Bečvou, kde již několik volebních období „starostuje“ Miloslav Přikryl. Opětovnou důvěru svých obyvatel získal také dlouholetý starosta Dolního Újezda Eduard Rýček nebo Libor Vykopal z Ústí. Bohužel v okresním městě Přerově se společné kandidátce STANu a nezávislých kandidátů „nezadařilo“. Necelá 3,5 % hlasů od voličů byla jak pro kandidáty, tak i pro krajský výbor STAN, zklamáním. Sice nikdo neočekával žádný dvouciferný výsledek, ale předpokládali jsme, že by zisk okolo 5-6% hlasů mohl znamenat jeden či dva zastupitelské mandáty (podobným neúspěchem v Přerově skončila i kandidátka TOP 09, která od voličů získala necelá 3 % hlasů). Nicméně i tento potenciál bychom chtěli v budoucnu využít, protože v celém Olomouckém kraji prakticky nemáme ve městech žádné „základny“ pro volby do zastupitelstev krajů.

Závěrem bych chtěl všem kandidujícím poděkovat za jejich odvahu jít s „kůží na trh“ a také za nasazení v průběhu celého volebního klání a všem zvoleným starostům, místostarostům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…