Břeclavští radní: Vyhláška o automatech se měnit nebude, plošný zákaz trvá

11.10.2015 22:00

Plošný zákaz provozování výherních hracích přístrojů na území Břeclavi bude trvat i nadále. Vedení města ustoupilo od úvah o jiné formě regulace hazardu.

Břeclavští radní: Vyhláška o automatech se měnit nebude, plošný zákaz trvá
Foto: breclav.org
Popisek: Pohled na Břeclav

Od 1. 1. 2012 platí obecně závazná vyhláška č. 6/2011, která na území Břeclavi plošně zakazuje provozování výherních automatů. Vyhláška zahrnovala tříleté přechodné období, během kterého nebyly povolovány nové automaty a během kterého končila platnost přístrojů již povolených. Během této doby poklesl počet provozoven s výherními automaty asi na 1/3 původního stavu (v současnosti je v Břeclavi 22 provozoven).
Od 1. ledna 2015 začal plošný zákaz platit naplno a ministerstvo financí zahájilo správní řízení s držiteli platných licencí na provozování výherních hracích přístrojů, protože tyto licence se dostaly do rozporu s obecně platnou vyhláškou.

Protože současný snížený stav provozoven s výherními hracími automaty již nezpůsobuje žádné závažnější problémy, rozhodlo se vedení města znovu zvážit, zda je plošný zákaz tím nejlepším řešením. V polovině letošního roku proto požádala radnice ministerstvo financí o přerušení správních řízení, aby získala čas na zvážení případné nové vyhlášky, která by regulovala hrací automaty jinak, nikoliv plošně.

V žádném případě se neuvažovalo o opětovném zvýšení počtu hracích přístrojů v zastavěné části města. Jednou z uvažovaných variant byla konzervace současného stavu za přesně stanovených podmínek provozování. Druhou variantou bylo vyčlenění lokalit na periferii města (za dopravní značkou konec obce), kde by mohly vzniknout specializované provozovny – herny a kasina. Hlavním důvodem těchto úvah bylo zajištění alespoň částečného příjmu do městského rozpočtu. Podle názoru provozovatelů heren by uvolnění regulace mělo navíc příznivý dopad i na zaměstnanost.

Zástupci současné koalice ve vedení města (Pro region, ČSSD, ANO) neměli na tuto věc od počátku jednotný názor, věc byla předmětem dlouhých diskuzí a zvažování všech pro a proti. Nakonec tento týden převážil názor neměnit nyní platnou vyhlášku s plošným zákazem. Rada města o tomto rozhodnutí bude informovat ministerstvo financí, které tak bude moci obnovit správní řízení vedoucí k ukončení platnosti licencí.

Zároveň se ale bude muset vedení města při sestavování rozpočtu na příští rok popasovat s významným úbytkem příjmů. V době největšího boomu hracích přístrojů získávalo město do rozpočtu cca 20 milionů korun, v letošním roce se očekává příjem přes deset milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.