Březina (KDU-ČSL): Nákupním plastovým taškám odzvonilo

16.04.2014 15:10

Evropský parlament dnes hlasuje o směrnici o obalech a obalových odpadech za účelem omezení spotřeby lehkých plastových nákupních tašek.

Březina (KDU-ČSL): Nákupním plastovým taškám odzvonilo
Foto: red
Popisek: Europoslanec Jan Březina

„Evropský parlament oprávněně vyhlásil nesmiřitelný boj plastovým taškám z důvodu jejich mimořádné škodlivosti pro životní prostředí. Dokladem této mimořádné škodlivosti jsou například šokující ostrovy z plastových obalů a tašek objevené ve světových mořích“, uvádí k tomu europoslanec Březina.

„Omezení plastových tašek neznamená útok na svobodu nakupujících, neboť plastové tašky jsou plně nahraditelné recyklovanými papírovými a půjde tedy jen o drobnou změnu spotřebitelských návyků při nakupování“, odmítá zaznívající výtku Březina.

„Oceňuji, že na rozdíl od původního bezzubého návrhu Evropské komise jsou státům ukládány konkrétní povinnosti dosáhnout na svém území trvalého snížení spotřeby lehkých plastových nákupních tašek nejméně o 50 % do r. 2017 a nejméně o 80 % do r. 2019. Členské státy také budou muset zajistit, aby prodejci potravin neposkytovaly nákupní tašky zdarma, s výjimkou velmi lehkých plastových nákupních tašek, tj. tašek o tloušťce stěny nižší než 10 mikronů“, vítá schvalovanou legislativu Březina.

„Kromě toho budou mít členské státy povinnost do roku 2017 nahradit polovinu a do roku 2019 zcela tenkostěnné plastové tašky určené k balení ovoce, zeleniny, pečiva a cukrovinek nákupními taškami vyrobenými z recyklovaného papíru nebo velmi velkými plastovými nákupními taškami, které jsou biologicky rozložitelné. Slabinou tohoto řešení je, že není zcela jasné, co je a není biologicky rozložitelné“, komentuje další závazky členských států Březina.

Bez omezení naopak bude možno nadále používat plastové nákupní tašky nezbytné k zajištění hygieny potravin a používané k balení vlhkých nebalených potravin, jako je syrové maso, ryby a mléčné výrobky, a plastové tašky používané pro nebalené potravinářské výrobky. „Vynětí celé kategorie nebalených potravinářských výrobků považuji za nesystémové a nesrozumitelné a nevidím k němu žádný zjevný racionální důvod. Zbytečně tak znepřehledňuje přijatá opatření a oslabuje jejich účinnost“, uvádí k tomu europoslanec Březina. 

„Radikální omezování spotřeby plastových tašek by nemělo mít škodlivé dopady na evropský průmysl, neboť drtivá většina z nich se vyrábí mimo území EU“, neobává se Březina ani negativních dopadů na evropský průmysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…