Březina (KDU-ČSL): Prezident Zeman dal zapomenout na protievropského Klause

26.02.2014 14:44

Prezident Zeman svým projevem zaujal, na rozdíl od předchozího vystoupení Klause byl pozitivně přijat. Jeho evropský sen je možno sdílet, i když třeba tepání štrasburského sídla Evropského parlamentu vyznívá poněkud lacině.

Březina (KDU-ČSL): Prezident Zeman dal zapomenout na protievropského Klause
Foto: red
Popisek: Europoslanec Jan Březina

Zemanova kritika evropské byrokracie mi přijde úsměvná, neboť její výstřelky blednou ve srovnání s tím, čeho se dopouštíme my v České republice. Tato kritika by podle mého názoru byla namístě tehdy, pokud naše česká byrokracie byla alespoň z poloviny tak účinná jako ta bruselská. Napadají mě v této souvislosti biblická slova o tom, že třísku v oku svého bratra vidíme, zatímco trám ve svém vlastním nikoliv.

Měli bychom si tedy v prvé řadě zamést před svým domácím prahem, aby skončila situace, kdy nejsme schopni vyčerpat všechny prostředky ze strukturálních fondů a za špatné čerpání a vůbec uplatňování evropského práva čelíme nejedné pokutě a sankci.

To, co se označuje termínem evropská byrokracie, je ve skutečnosti hustým a přitom jemným předivem právních předpisů, které jsou mnohdy vzájemně provázané a věcně na sebe navazují. Nelze proto tak snadno označit množinu nadbytečných předpisů a chirurgicky ji oddělit od těch důležitých a nepostradatelných. Od slov k činům proto bývá dlouhá cesta a prezident Zeman jistě není a nebude tím, kdo se touto dlouhou cestou bude klopotně prodírat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošarová (SPD): Jedno smutné výročí

10:04 Pošarová (SPD): Jedno smutné výročí

Zítra uplyne 20 let od vstupu CR do Evropské unie (EU), o kterém tehdy rozhodla necelá polovina oprá…