Brzobohatá (ČSSD): Jsme občané druhé kategorie?

25.03.2014 14:17

Zuzana Brzobohatá vyvrací tři mýty, které panují o tzv. Klausově výjimce. Podle Brzobohaté nastal čas, abychom používali správný slovník a upravili zkreslené obrazy o našich svobodách a právech.

Brzobohatá (ČSSD): Jsme občané druhé kategorie?
Foto: redakce
Popisek: Europoslankyně Zuzana Brzobohatá

Často v České republice slýchám hlasy občanů hovořící o národních zájmech, o tom, že my europoslanci je v Evropském parlamentu musíme chránit a že právě to dělal Václav Klaus. Kdybychom tuto myšlenku rozvíjeli dále, pak vyjdeme z toho, že prioritou v zájmech občanů ČR jsou jejich práva a svobody. A to čeští občané mají – jako občané Evropské unie – zaručeno v Lisabonské smlouvě. Bez výjimky. Bez výjimky?

To nás právě vede k odhalení mýtů, které se točí kolem tzv. Klausovy výjimky, nebo také české výjimky z Listiny základních práv a svobod.

Mýtus č. 1 – Česká výjimka již pro občany platí

V září 2011 česká vláda podala žádost k Evropské radě, aby pro Českou republiku platila výjimka z Listiny základních práv a svobod. Tato listina je součástí Lisabonské smlouvy, kterou Česká republika ratifikovala v roce 2009. A ratifikovala ji spolu s Listinou práv a svobod. To znamená, že Lisabonská smlouva prošla demokratickým procesem obou komor Parlamentu – jak Poslaneckou sněmovnou, tak Senátem – a nakonec ji podepsal i Václav Klaus. Bez výjimky.

Jen k tomu přiložil podmínku, že výjimka někdy bude platit. To znamená, že Lisabonská smlouva je platná v Evropské unii, funguje bez výjimky pro Českou republiku. Žádost, kterou podala Nečasova vláda, dlouho ležela na stole v Evropské radě a v květnu 2012 Evropský parlament podal negativní stanovisko Radě s doporučením, aby tuto žádost vůbec neprojednávala. Takže ještě jednou: Klausova výjimka České republice nikdy neplatila a neplatí.

Mýtus č. 2 – Dojde k prolomení Benešových dekretů

Viz mýtus č. 1 – Lisabonská smlouva včetně Listiny základních práv a svobod v České republice platí již tři roky. A za tu dobu se nestalo absolutně nic. Z Německa nepřišla ani jedna jediná žádost o vrácení majetku a kromě populistických výkřiků v Sudetendeutsche Landsmannschaft se v Německu tímto pseudoproblémem nikdo nezabývá. Ani v médiích, ani v politice a nebaví se o tom ani lidé. Tím se ukazuje, že veškeré obavy pana prezidenta Klause ohledně prolomení Benešových dekretů byly liché.

Mýtus č. 3 – Výjimka byla vyjednána demokratickým způsobem a proto by měla platit

Není to pravda, protože žádný demokratický postup neproběhl. Na rozdíl od Polska a Velké Británie, které si své výjimku vyjednaly demokratickým způsobem a schválily je jejich národní parlamenty, výjimka by tímto procesem v České republice nikdy neprošla. Protože kdyby i Evropská rada výjimku schválila, měla by výjimka zas projít ratifikačním procesem Parlamentem České republiky.

Už v době podání žádosti Senát Parlamentu České republiky avizoval, že by výjimku neschválil. To znamená, že by výjimka Parlamentem České republiky nikdy neprošla a neměla by demokratickou legitimitu.

Celkově lze říci, že výjimka byla a je nesmyslným výmyslem Václava Klause. Je naprosto logické, že současná sociálně-demokratická vláda žádost o výjimku v Radě (kde je zaparkována již tři roky) konečně stáhne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…