Brzobohatá (ČSSD): S prostředky daňových poplatníků EU je třeba zacházet efektivně

20.03.2014 5:29

Výbor pro kontrolu rozpočtu hlasoval o absolutoriu financí EU za rok 2012.

Brzobohatá (ČSSD): S prostředky daňových poplatníků EU je třeba zacházet efektivně
Foto: redakce
Popisek: Europoslankyně Zuzana Brzobohatá

Výbor pro kontrolu rozpočtu Evropského parlamentu dnes dvoudenním maratonem hlasováním završil proces udělování absolutoria za rok 2012 evropským institucím. V Evropské unii každý orgán plní svůj rozpočet samostatně.

Evropský parlament má pravomoc každoročně schválit závěrečný účet jak Komisi, tak i Radě, tento proces se v evropském právu nazývá udělení absolutoria, kde Evropský parlament každoročně zkoumá účty všech evropských institucí, aby zjistil, zda s veřejnými prostředky nakládají transparentně a v souladu s pravidly. Samotný proces započal tradičně listopadu v minulém roce zveřejněním výroční zprávy Evropského účetního dvora o plnění rozpočtu EU a pokračoval jednáním s jednotlivými komisaři a odpovědnými funkcionáři EU, které spravují jednotlivé výdajové kapitoly rozpočtu EU.

Účetní dvůr odhadl, že v roce 2012 činila míra chyb u výdajů z rozpočtu EU jako celku 4,8 % (3,9 % v roce 2011).  Odhad míry chyb není mírou podvodů, neefektivity nebo plýtvání. Jedná se o odhad prostředků, je neměly být vyplaceny, protože nebyly použity v souladu s příslušnou legislativou. K typickým chybám patří platby nezpůsobilým příjemcům nebo na nezpůsobilé projekty nebo na nákupy, při nichž nebyla řádně uplatněna pravidla pro zadávání veřejných zakázek. V roce 2012 EU vynaložila 138,6 miliardy EUR, přičemž přibližně 80 % těchto prostředků řídí Komise společně s členskými státy.

Zuzana Brzobohatá (ČSSD/S&D) k komu řekla: „Vítám, že proces absolutoria byl v našem výboru úspěšně završen.  Domnívám se, že musíme zajistit efektivní a úsporné zacházení s prostředky daňových poplatníků EU. V této souvislosti jsem se také zasazovala o zvýšenou kontrolu výdajů samotných poslanců Evropské parlamentu. I když pozměňovací návrh neprošel, věřím, že pravidelná kontrola výdajů poslanců se stane přirozenou součástí absolutoria v příštím legislativním období.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…