Bursík: Servilní klanění se Číně

01.09.2014 15:50

Podnikatelé a politici se sešli na Čínském investičním fóru v Praze. To bylo, jak je uvedeno na webových stránkách akce, vyvrcholením oslav 65 let navázání diplomatických vztahů.

Bursík: Servilní klanění se Číně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

Jsme v roce 1949, kdy komunistické Československo bylo jednou z prvních zemí, které navázaly diplomatické styky s Čínskou lidovou republikou. A to je důvod k oslavě: 65 let spolupráce dvou komunistických zemí. Jediné, co kazí dojem, je těch dvacet pět let po listopadu 1989, kdy to byl - podle premiéra Sobotky - zejména Václav Havel, který způsobil, že nám „ujel vlak“. Snad tenhle demokratický šrám, na jinak bratrských čínsko-českých komunistických vztazích napraví reprezentativní prostředí Pražského hradu, podtržené záštitou prezidenta Zemana a premiéra Sobotky.

Na konci dubna čelil ministr zahraničí Zaorálek a premiér Sobotka kritice, že bez politického mandátu od voličů, bez jakékoli společenské diskuse, prostě znenadání změnili politiku České republiky vůči Číně a Tibetu. Zaorálek tehdy podepsal v Pekingu prohlášení, že se Česká republika „nebude vměšovat do vnitřních záležitostí Číny“ a že neuznává Tibetskou exilovou vládu. Později s opoceným čelem vysvětloval, že se na politice nic nemění, že to tak bylo vždy a že bude nadále při setkání s představiteli komunistických a totalitních režimů zmiňovat problematiku porušování lidských práv.

Čínské investiční fórum je dokladem toho, že Zaorálek nemluvil pravdu. Česká zahraniční politika se servilně klaní před komunistickou Čínou, na programu jednání není zmínka o problematice lidských práv, o problematice nucené a dětské práce či problematice ekologického a sociálního dumpingu. Z pohledu české vlády je byznys s Čínou čistá záležitost. Hlavním řečníkem za Českou republiku je prezident Zeman. Jeho protějškem je vicepremiér Státní rady ČLR Čang Kao-li. Ten samý člověk byl Světovou organizací pro vyšetřování pronásledování duchovního hnutí Fa-lun-kung označen jako jeden z odpovědných za vraždění jeho stoupenců. Z pozice tajemníka Čínské komunistické strany ve městě Šen-čen předložil v roce 2001 plán postupu „tvrdého úderu“ proti Fa-lun-kung. Během dvou let bylo v důsledku represí potvrzeno 54 úmrtí. Prezidentu Zemanovi k jeho parťákovi na Tvrdíkově akcičce s rukopisem čínských ideologických pracovníků gratulujeme!

Nevíte někdo, co si o tom myslí ministr zahraničí Zaorálek, ministr pro lidská práva Dienstbier, koaliční partner KDU-ČSL či hnutí ANO? Nevíte někdo, kdo v naši zemi vlastně formuluje zahraniční politiku?

Psáno pro Lidové noviny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Bursík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…