ČSSD: Chceme, aby horníci mohli odejít do důchodu dříve

27.04.2016 12:22

Výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny na dnešní schůzi odsouhlasil proceduru hlasování vládní novely o důchodovém pojištění ve třetím čtení, které má podle programu proběhnout na plénu příští týden.

ČSSD: Chceme, aby horníci mohli odejít do důchodu dříve
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Návrh se týká snížení věku odchodu do důchodu horníků. Sociální výbor v pozici garančního zároveň zaujal stanovisko k podaným pozměňovacím návrhům.

Členové výboru podpořili pozměňovací návrh Romana Sklenáka, kterým se ještě více snižuje důchodový věk hornických profesí v hlubinných dolech. Zatímco vládní novela doporučuje stanovit tuto hranici o 5 let nižší oproti obecnému odchodu do důchodu, Roman Sklenák ji navrhuje navýšit na sedm, případně na šest let. Výbor pro sociální politiku doporučil sedmileté navýšení, pokud nebude Poslaneckou sněmovnou ve třetím čtení schváleno, pak šestiletou variantu. „Myslím si, že s tím jak se zvyšuje důchodový věk, je rozdíl mezi obecným a důchodovým věkem pro horníky pracující v podzemí nedostatečný. Hornická práce patří k nejnáročnějším profesím a tito lidé se často potýkají se zdravotními následky. Jde o výrazné solidární opatření, jsem přesvědčen, že si to horníci zaslouží,“ vysvětlil Roman Sklenák.

Výbor naopak nedoporučil pozměňovací návrh Radky Maxové z ANO 2011, kterým by se z vládní novely vypustila ustanovení o zvýhodněném přepočtu procentní výměry starobních důchodů horníků. „Návrh by v podstatě neumožnil jejich dřívější odchod do důchodu, v praxi by zavedl dvojí metr ve výpočtu penzí u hornických profesí. Nejen, že tento návrh směřuje proti horníkům, ale technicky je v praxi neuplatnitelný,“ vysvětlila Zuzana Kailová, členka Výboru pro sociální politiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…