ČSSD: Chceme v roce 2018 zvýšit důchody minimálně o 500 korun

06.04.2017 15:37

ČSSD dlouhodobě prosazuje politiku, mezi jejíž hlavní programové body patří zlepšování životní úrovně seniorů.

ČSSD: Chceme v roce 2018 zvýšit důchody minimálně o 500 korun
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Z toho vychází i aktuální návrh na zvýšení starobních důchodů od 1. ledna 2018 v průměru alespoň o 500 korun tak, aby to lépe odráželo růst cen a vývoj mezd. Toto navýšení umožní pozměňovací návrh Romana Sklenáka, který předseda poslaneckého klubu ČSSD předložil v rámci druhého čtení novely zákona o důchodovém pojištění.

Pro ČSSD je zlepšování životní úrovně důchodců dlouhodobou prioritou, kterou ve vládě prosazujeme po celou dobu jejího fungování. Hned na začátku vlády jsme prosadili obnovení valorizace penzí plně podle inflace a obnovili jsme také slevu na dani pro pracující důchodce. V roce 2016 jsme zajistili jednorázový příspěvek k důchodu ve výši 1200 korun, od ledna 2017 jsme penze zvýšili v průměru o 307 korun,“ shrnuje dosavadní kroky ČSSD její předseda Bohuslav Sobotka. Sociální demokracie ale chce, aby se v době, kdy se ekonomice daří, promítl ekonomický růst do života seniorů ještě výrazněji.

Díky pozměňovacímu návrhu Romana Sklenáka, který připravila ČSSD, se změní valorizační mechanismus důchodů tak, aby důchody rostly podle 50% růstu mezd a také podle speciální důchodcovské inflace. Tato změna podpoří vyšší valorizaci penzí v příštích letech. Pokud bude tento náš návrh přijat, umožní nám to penze v roce 2018 zvýšit v průměru alespoň o 500 korun. Pro ČSSD to bude jedna z hlavních rozpočtových priorit při sestavování státního rozpočtu na rok 2018,“ představil záměr ČSSD Bohuslav Sobotka na dnešním setkání se zástupci seniorských organizací v komunitním centru organizace Život 90. Největší problémy a úskalí života seniorů diskutoval premiér na setkání společně s místopředsedkyní ČSSD a ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou.

Vládní novela zákona o důchodovém pojištění navrhuje zastropování věku pro odchod do důchodu na 65 let. Neméně důležitý je ale právě pozměňovací návrh na změnu mechanismu valorizace důchodů. „Jednoznačným cílem je zajištění lepší životní úrovně všech důchodců, kterým by k důchodu od 1. ledna příštího roku přibylo minimálně 500 korun v průměru. Ministerstvo práce a sociálních věcí tento pozměňovací návrh podpořilo a je důležité říci, že návrh je také v souladu se závěry Odborné komise pro důchodovou reformu, na jejíž práci se podílejí zástupci všech politických stran ve Sněmovně,“ připomíná místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Navzdory souladu se závěry komise zabývající se důchodovou reformou se už v rámci projednávání ve výborech ukázalo, že prosazení výhodnější valorizace penzí může narazit na odpor některých poslanců. Překvapivě i z řad koaličních partnerů. „Návrh jsem předložil v rámci druhého čtení novely zákona o důchodovém pojištění, projednal jej už také sněmovní Výbor pro sociální politiku, který ho schválil. Proti novému návrhu na navyšování důchodů hlasovali zástupci hnutí ANO. Jsem upřímně zvědav, jak se k tomuto bodu postaví poslanci ANO při třetím čtení v poslanecké sněmovně,“ komentuje hlasování ve Výboru pro sociální politiku předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Třetí čtení novely zákona o důchodovém pojištění je zařazeno na program 56. schůze poslanecké sněmovny, konkrétně na středu 12. dubna 2017. „Pro sociální demokracii je politika směřující k podpoře důstojného života důchodců samozřejmostí, vychází to z podstaty našeho programu a politického přesvědčení. Jsem ale toho názoru, že zlepšování životních podmínek seniorů v době ekonomického růstu by mělo být důležité pro všechny politické strany a doufám proto, že náš návrh podpoří,“ uzavírá Bohuslav Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…