ČSSD: Koalice na Brně-střed? Arogance moci a strach z nepříjemných otázek

30.07.2015 20:29

Koalice na Brně-střed zablokovala jednání zastupitelstva kvůli další pochybné veřejné zakázce.

ČSSD: Koalice na Brně-střed? Arogance moci a strach z nepříjemných otázek
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Arogance moci a strach z nepříjemných otázek. Vedení městské části Brno-střed odmítlo diskusi a nepřipustilo konání včerejšího mimořádného zastupitelstva. Což je především u hnutí Žít Brno v přímém rozporu s dosud proklamovanou otevřeností a transparentností vůči zastupitelům, občanům a veřejnosti. 

Zablokování jednání zastupitelstva ze strany současného vedení radnice má však ještě jeden důvod. A tím je další nestandardní veřejná zakázka, kterou Rada městské části schválila jen dva týdny po té, co pro kompletní administraci veřejných zakázek vybrala soukromou advokátní kancelář.

RMČ Brno-střed vybrala na svém zasedání dne 29.6.2015 pro administraci šesti veřejných zakázek na údržbu čistoty, zimní údržbu a údržbu veřejné zeleně zcela neznámou firmu s názvem Zadávací servis, s.r.o., IČ 29352550, jejímž jediným společníkem a zároveň jednatelem je fyzická osoba s datem narození 1983 a místem trvalého bydliště v Týnci nad Labem.

Vedení radnice by mělo vysvětlit důvody oslovení a následného výběru právě této společnosti, která na svých webových stránkách nemá uvedeny bližší údaje o svém podnikání ani žádné reference.

Ještě zásadnější je však skutečnost, že koalice Brna-střed opět obešla, respektive porušila zákony České republiky. Ve stejný čas totiž realizovala a následně schválila dvě veřejné zakázky malého rozsahu na tentýž předmět plnění s tím, že hodnota obou zakázek přesahuje povolený zákonný limit 2. mil. Kč. Zatímco hodnota zakázky na kompletní administraci veřejných zakázek, pro kterou Rada městské části vybrala advokátní kancelář Coufal a Georges, je těsně pod touto zákonnou hranicí a činí 1.920.000,- Kč bez DPH, hodnota zakázky na administraci šesti veřejných zakázek na údržbu čistoty a Radou schválená smlouva s dodavatelem Zadávací servis, s.r.o., činí 118.200,- Kč.

Za obě zakázky na administraci veřejných zakázek tak radnice dohromady zaplatí částku, přesahující zákonný limit 2 mil. Kč. Jde tak o závažné porušení zákona o zadávání veřejných zakázek, za který hrozí postih od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten se také podněty, které na toto porušení upozorňují, bude zabývat.

Opoziční strany v ZMČ Brno-střed vyčkají na výsledek šetření antimonopolního úřadu a následně jsou připraveny, i v souvislosti s neochotou radniční koalice sporné zakázky projednat, k využití všech právních nástrojů, které zabrání porušování zákonných předpisů a povedou k vyvození případné trestněprávní odpovědnosti.

Mgr. Pavel Sázavský, MBA, Ing. Bohumil Straka, Ph.D., Mgr. Libor Šťástka, Martin Říha, předsedové klubů ČSSD, TOP 09, ODS a KSČM v Zastupitelstvu MČ Brno-střed

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.