ČSSD: Krédo současné liberecké koalice - rozhazovat, projídat, bavit se

22.12.2015 21:18

Liberec na pokraji bankrotu. Předlužený Liberec. Tímto pojmenováním strašila Změna pro Liberec občany v době, dokud seděla v opozici. Jakmile se ale dostala k vládě, lidově řečeno „k lizu“, termín „předlužený Liberec“ vymizel z jejího slovníku. Místo úspor razí heslo „všechno projíme, po nás potopa, ať si je dluh vysoký jak chce, komu to vadí“?

ČSSD: Krédo současné liberecké koalice - rozhazovat, projídat, bavit se
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Bývalá koalice našetřila celkem 350 milionů korun na splacení části dvoumiliardového dluhu města Liberce. A to v době hospodářské krize, kdy byly příjmy města mnohem nižší než dosud. Současná vláda se ale rozhodla splátku dluhu jednoduše projíst, a tak znovu vrátit zadlužení města na úroveň dvou miliard. Přitom 150 milionů z ušetřených 350 milionů korun věnuje vedení města spořitelně jenom za to, že tato bude ochotna přistoupit na refinancování celého úvěru.
Podívejme se, za jaké potřebné věci pro občany hodlá radnice peníze utrácet. Například částku půl milionu korun plánuje dát na laserovou show. Určitě jde o krásnou zábavu, ale opravdu chtějí občané tohoto města tuto kratochvíli v délce 4x 8minut za 500 tisíc?

„Není trapné žebrat u okolních obcí o příspěvky na žáky do základních škol? Není smutné odepřít seniorům taneční odpoledne v Lidových sadech? Není zvláštní žádat při vlastním rozhazování Liberecký kraj o dofinancování ZOO? Nebylo by lepší vybudovat třeba krytou autobusovou zastávku?“ vyjmenovává zastupitel za ČSSD Jan Čmuchálek.

Bývalá primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD) k tomu dodává: „Přesto, že současná koalice deklarovala komunikaci s veřejností, nezapojuje občany do důležitého rozhodování téměř vůbec. A tak může předložit rozpočet, kde jdou další závratné částky na pochybné akce, jako třeba na umělou pláž s pískem a palmami před radnici. Škoda, že tyto částky nejsou raději investovány do projektu revitalizace liberecké přehrady. U vody by se to slunilo určitě lépe než pod okny úředníků.“

Dalším „unikátem“ chystaného rozpočtu je navýšení částky na mzdy. Přebujelý aparát a pozice, zřízené pro známé a kamarády, spolknou v porovnání s předchozím rokem o 14 milionů ročně víc než dřív. Nenápadně se tváří v rozpočtu „medvídek“ v odboru kanceláře primátora, čítající již 600.000 korun a sloužící k naprosto netransparentnímu rozdělování. Což o to, kamarádů a přátel není nikdy dost, zvláště když se mohou i se svými rodinami proměnit v budoucí voliče.
Nikomu asi nevadí, že se do toho všeho rozpustí fond, sloužící ke splacení dluhopisu a ve kterém již nyní mají občané naspořeno 350 milionů. A nikdo se přitom občanů neptá, zda to vůbec chtějí.

„Alespoň, že vedení města po nátlaku opozice ustoupilo a vrátí peníze Dětskému centru Sluníčko. Kojeneckému ústavu chtěla totiž koalice v původním návrhu rozpočtusebrat z příspěvku na provoz přes 10 milionů, což je zhruba polovina jeho rozpočtu,“ připomíná zastupitelka za ČSSD Lenka Kadlecová.

O krácení rozpočtu, ovšem kupodivu v časech hojnosti, by mohly vyprávět také další městské organizace, například dopravní podnik. Snad se jednou dočkáme doby, kdy se vládnoucí koalice začne více věnovat práci pro rozvoj Liberce namísto rozhazování veřejných prostředků z kapes nás všech za akce pro většinu občanů zbytečné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.