ČSSD: Kybernetická bezpečnost, snižování daní a zdravotní péče

10.01.2017 16:48

První tiskové konference poslaneckého klubu ČSSD v tomto roce se zúčastnil předseda poslaneckého klubu Roman Sklenák, předseda Výboru pro bezpečnost Roman Váňa, předseda Rozpočtového výboru Václav Votava a místopředseda Výboru pro zdravotnictví Jaroslav Krákora.

ČSSD: Kybernetická bezpečnost, snižování daní a zdravotní péče
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Roman Sklenák zmínil mimo jiné právní normu, která se do Poslanecké sněmovny vrací ze Senátu – vládní novelu zákona o střetu zájmů. Předseda Poslaneckého klubu nemá za svůj argument, že schválením takového zákona bychom ohrozili volnou soutěž politických stran. Volná soutěž politických stran by byla naopak ohrožena, kdyby umožňovala koncentraci politické, mediální a ekonomické moci. „ČSSD se striktně staví za přísné oddělení politiky, ekonomiky a vlastnictví médií,“ zdůraznil Roman Sklenák.

„Vláda pod vedením ČSSD se chová maximálně rozpočtově odpovědně. Snižujeme státní dluh, vytváříme nová pracovní místa, investujeme do budoucnosti,“ poznamenal předseda Rozpočtového výboru Václav Votava.

Předseda sněmovního Rozpočtového výboru se zastavil u balíčku daňových zákonů. Vyzdvihl, že není vhodné a pro poctivé podnikatele ani férové, aby docházelo k dalšímu rozmělňování EET. „Zato však souhlasíme s omezením výdajových paušálů,“ řekl.

„V prvním čtení začneme projednávat novelu zákona o kybernetické bezpečnosti,“ oznámil Roman Váňa, předseda Výboru pro bezpečnost a dodal, že tento návrh doplňuje zákon, který byl schválen v roce 2014 a který byl v této oblasti jedním z prvních na světě. Cílem nynější novely je zlepšit připravenost státu na hrozbu kybernetických útoků. Zákon počítá s možností dobrovolného zapojení do systému národní kybernetické bezpečnosti i pro subjekty mimo okruh stanovených orgánů a osob.

„Zkušenosti z posledních let ukazují, že spolupráce s národními dohledovými pracovišti přináší podnikatelským subjektům i akademickému nebo neziskovému sektoru vysoce pozitivní efekty a že zájem o tuto spolupráci bývá velký,“ zdůraznil Roman Váňa.

Vládní novelu zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění představil Jaroslav Krákora, místopředseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví. „Návrh zavádí nový model přerozdělování pojistného na veřejné zdravotní pojištění. Zatímco dnes jsou zdravotní pojišťovny motivovány k přednostnímu získávání a udržení zdravých pojištěnců, napříště budou zohledněni také chronicky nemocní pojištěnci,“ uvedl Jaroslav Krákora. Návrh povede ke zlepšení zdravotní péče. Pojišťovnám se otevře prostor poskytovat chronicky nemocným preventivní služby, které pomohou snižovat náklady na jejich léčení. 

Ing. Roman Váňa

  • SOCDEM
  • Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.