ČSSD: Lídrem kandidátky pro volby do Evropského parlamentu bude sociolog Jan Keller

17.01.2014 11:03

Politické grémium na svém dnešním jednání navrhlo jako lídra kandidátky pro volby do Evropského parlamentu profesora, sociologa a vysokoškolského pedagoga Jana Kellera.

ČSSD: Lídrem kandidátky pro volby do Evropského parlamentu bude sociolog Jan Keller
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Keller

„Jan Keller je jedna z našich nejvýraznějších nezávislých osobností s levicovými názory, která se velmi úspěšně prosazuje ve veřejném životě. Přitom se dlouhodobě shoduje s programovými prioritami ČSSD. Společně jsme se shodli, že ve volební kampani do Evropského parlamentu otevřeme důležitou debatu na téma, jakou Evropu chceme a jaké národní zájmy by Česká republika měla v Evropě prosazovat. Sociální demokracie chce posílit vliv naší země v Evropské unii. Chceme zůstat hybnou silou integrace a udržet evropský sociální model. Věřím, že Jan Keller bude úspěšným lídrem kandidátky ČSSD a pomůže nám tyto priority v Evropské unii prosadit,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Vážím si důvěry, kterou mi sociální demokracie dala. Věřím, že se nám podaří zahájit celospolečenskou diskusi o směřování ČR v rámci Evropy a přesvědčíme občany, aby o této cestě přišli ve volbách rozhodnout. V Evropském parlamentu bych se chtěl zabývat především školstvím a vzdělaností, ale nepřestanu sledovat ani vývoj sociální problematiky v rámci EU,“ reagoval na rozhodnutí vedení ČSSD profesor Jan Keller.

Prof. PhDr. Jan Keller, CSc.

Narodil se 23. ledna 1955 ve Frýdku - Místku, vystudoval obory historie a sociologie na Filozofické fakultě UJEP v Brně.

Jako stipendista francouzské vlády absolvoval šestiměsíční studijní pobyty na univerzitách v Bordeaux (1985), v Aix-en-Provence (1988) a v Paříži na Sorbonně (1992). V letech 1976 až 1989 byl členem KSČ. V roce 1992 obhájil na univerzitě v Brně habilitační práci o byrokratizaci státní správy v předrevoluční Francii. V roce 1999 byl jmenován profesorem pro obor sociologie na Masarykově univerzitě v Brně. Od roku 2000 působí jako profesor sociologie na Ostravské Univerzitě. Podílel se na vzniku levicového think-thank Cesta - Centrum pro sociálně-tržní ekonomiku a otevřenou demokracii. Pravidelně se rovněž účastnil programových konferencí ČSSD a besed s Mladými sociálními demokraty.

Pravidelně přednáší na univerzitě v Lille, opakovaně přednášel na univerzitách v Poitiers, Trentu, Lodzi a Barceloně.

Je autorem téměř 30 odborných a popularizačních knih z oblasti společenských věd a řady učebnic. Jako publicista uveřejnil od roku 1998 více než 1000 komentářů, především v deníku Právo. Ve své přednáškové činnosti pro odborníky i veřejnost se zaměřuje především na sociální problémy, sociální stát, vzdělání a sociální strukturu.

Jeho nejúspěšnější knihou je práce Tři sociální světy (2010), která byla oceněna cenou Hospodarskeho klubu Slovenska v Bratislavě a cenou Akademie literatury české v Praze. V říjnu 2013 získal od prezidenta republiky medaili 1. stupně za zásluhy o stát v oblasti vědy.

Je ženatý, má dvě děti ve věku 16 a 19 let a dospělého syna z předchozího manželství (33 let).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): I u nás jsme v poslední době svědky politického a mediálního lynče

18:09 Okamura (SPD): I u nás jsme v poslední době svědky politického a mediálního lynče

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - návrh usnesení, nazvaného Reakce na situ…