ČSSD: Máme řešení problémů u krátkodobých pronájmů

21.04.2021 16:21

Krátkodobé ubytování především přes platformu Airbnb vyvolává stále větší kritiku rezidentů. Tento fenomén již není pouze výsadou Prahy, ale potýká se s ním i řada převážně bytových domů v Brně, Českých Budějovicích a další turisticky lákavá místa.

ČSSD: Máme řešení problémů u krátkodobých pronájmů
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD

Jedna z hlavních regulí se zaměřuje na délku pronájmu. Poskytovatel by nově mohl byt nebo dům využívat pro krátkodobé turistické pronájmy nejvýše jeden měsíc v roce. Možné prodloužení by měla na starost obec. Obdobný limit je již stanoven v mnohých městech v Evropě i v USA.

Poslanci ČSSD proto přicházejí s návrhem zákona, který řeší nejpalčivější problémy.

„Aktuálně zde kvůli pandemii nejsou turisté, ale po covidové době tento problém vyvstane opět a my jsme připraveni ho řešit již nyní. Smyslem našeho návrhu je omezit možnou délku pronájmu nemovitosti, zavést databázi hostů a dát obcím pravomoci pokutovat původce problémů,“ uvedl jeden z předkladatelů návrhu poslanec Petr Dolínek (ČSSD).

Další novinka by byla povinnost zavést knihu ubytovaných, kam by pronajímatel uváděl jméno a příjmení, státní příslušnost ubytovaného a adresu jeho trvalého pobytu. Záznamy z této knihy by se uchovávaly 6 let od poskytnutého ubytování.

„Náš návrh také umožňuje obcím pokutovat hosty nebo pronajímatele, kteří opakovaně porušují pořádek nebo dobré mravy v domě. V takovém případě by mohla obec vyměřit pronajímateli pokutu až 50 000 korun, což i já jako starosta města Náchod vítám,“ upozorňuje poslanec Jan Birke (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…