ČSSD: Maturity a závěrečné zkoušky z pohledu sociální demokracie

16.03.2021 15:45

Česká republika je smutným rekordmanem. Naše děti mají totiž nejdéle uzavřené školy, a jsou proto odkázané na distanční výuku. Studenti zdravotnických a sociálních středních škol jsou pracovně nasazení. Divadlo kolem úřednické maturity bylo již smutnou koncovkou.

ČSSD: Maturity a závěrečné zkoušky z pohledu sociální demokracie
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD

Sociální demokracie byla od počátku proti úřednickým maturitám. Kapitulace na kvalitu vzdělání není pro nás řešením. Nesdílíme názor Andreje Babiše, že maturita není důležitá pro budoucí zaměstnání a úspěch mladých lidí. Nyní se zasadíme o rychlé obnovení praxí na středních odborných školách a učilištích, nejprve formou individuálních konzultací v praktických předmětech. Nejnaléhavěji v závěrečných ročnících. K tomu vyzval ministra zdravotnictví a ministra školství náš poslanecký klub již v minulém týdnu.

Po vyhlášení kompromisní podoby maturit a závěrečných zkoušek pro rok 2021 Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy se na nás stále obrací řada studentek a studentů s mnoha dotazy.

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí

Žádali jsme mimořádný přístup k studentům, kteří pomáhali v nemocnicích a domovech pro seniory. „Máme za to, že tito studenti již svoji zkoušku z dospělosti složili a zároveň jim děkujeme za jejich nasazení a pomoc,“ říká 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu Kateřina Valachová (ČSSD) a dodává: „Souhlasíme tedy s novými pravidly ministerstva školství, kdy zájemci z řad těchto pracujících studentů mohou skládat část maturitní zkoušky dobrovolně.“

Nová podoba maturit se ale nevztahuje na studentky a studenty dvouletých dálkových studií zdravotnických a sociálních oborů, ani na ty, kteří byli pracovně nasazení či dobrovolně pomáhali jako studenti jiných oborů. Sociální demokracie žádala od podzimu spolu s odborníky na vzdělání řešení obsahu praktické části maturit a závěrečných zkoušek učňů. „Studenti a učni neměli šanci téměř rok získávat plnou praxi,“ připomíná Jan Hamáček, předseda ČSSD.

Obsah praktických částí zkoušek podle sociální demokracie musí odpovídat tomu, co se opravdu odučilo, a studenti a učni musí mít poctivou šanci tyto dovednosti získat do konce školního roku a být úspěšní v prvním zaměstnání nebo na vysoké škole.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice