ČSSD: Metro D může po letech dohadů konečně zamířit na Žižkov

15.03.2018 16:07

Dlouhodobá diskuse o trasování čtvrté linky pražského metra severně od náměstí Míru může již brzy skončit. Náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) příští týden po dohodě s náměstkyní pro územní rozvoj Petrou Kolínskou (Trojkoalice) předloží městské radě a posléze zastupitelstvu návrh, aby se plánovaná trasa vrátila na Žižkov. Jednání iniciovala pražská radní a zastupitelka třetí městské části Irena Ropková (ČSSD), která dlouhodobě za metro na Žižkově bojuje.

ČSSD: Metro D může po letech dohadů konečně zamířit na Žižkov
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Po dlouhá léta to byla jistota. Trasa pražského metra D, na jejíž výstavbu netrpělivě čekají statisíce obyvatel metropole, po dlouhá léta vedla v územním plánu z náměstí Míru kolem Hlavního nádraží směrem na Žižkov a dále na Jarov a devátou městskou část. „Městští plánovači již dávno předpokládali dynamický rozvoj Žižkova a možnou masivní bytovou zástavbu, pro jejíž dopravní obsluhu nebudou výhledově tramvajové a autobusové linky dostačovat,“ vysvětluje náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Před několika lety však plánovači otočili a bez hlubší diskuse trasu metra přes Žižkov z návrhu Metropolitního plánu vyškrtli. Metro podle nich mělo spíše zamířit na náměstí Republiky. S tím však radní Ropková dlouhodobě nesouhlasí a opakovaně vyzvala k revizi tohoto záměru. Aktuální zkušenosti s uzavírkou frekventované Husitské ulice podle ní navíc jasně ukazují, že Žižkovu reálně hrozí dopravní kolaps. „Tramvaje a autobusy mířící z Žižkova například na Hlavní nádraží jsou ve špičkách dlouhodobě přeplněné. Uzavírka Husitské ulice ukázala, jak je dopravní situace v Praze 3 křehká. Developerská výstavba v areálu nákladového nádraží může situaci dále zhoršit,“ říká Ropková.

Nyní se může trasování metra D vrátit na Žižkov. Po dnešní dohodě radní Ropkové s náměstkem pražské primátorky Petrem Dolínkem (ČSSD) a náměstkyní Petrou Kolínskou (Trojkoalice) bude o celé věci jednat v úterý městská rada a ve čtvrtek pak celopražské zastupitelstvo. „Věřím, že zvítězí zdravý rozum. Není možné, aby se obyvatelé jedné z centrálních městských částí i v jednadvacátém století přepravovali za prací a studiem přecpanými autobusy. Chceme metro, žádná jiná varianta pro obyvatele Žižkova a Jarova nepřipadá v úvahu,“ dodává Ropková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…