ČSSD: Politické hrátky jsou pro nesourodou koalici v čele s TOP 09 nad zdraví Pražanů

18.12.2015 11:41

Hlasovací blok TOP 09, Strany zelených, Starostů a nezávislých, KDU-ČSL, České pirátské strany, ODS a nezávislých v čele s Tomášem Hudečkem svou politikou hazarduje se zdravím Pražanů a ohrožuje fungování rodinné politiky. Pražská ČSSD ostře vystupuje proti takto nezodpovědné politice.

ČSSD: Politické hrátky jsou pro nesourodou koalici v čele s TOP 09 nad zdraví Pražanů
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Jen několik minut poté, co zastupitelé Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL, STAN) beze změn podpořili návrh rozpočtu hl. m. Prahy na rok 2016, připojili své hlasy k návrhu opozice, který již ve středu představila ODS. Společně tento hlasovací blok Strany zelených, Starostů a nezávislých, KDU-ČSL, České pirátské strany, ODS, TOP 09 a nezávislých bez většího rozmyslu seškrtal běžné výdaje rozpočtu hlavního města na příští rok.

O 20 milionů korun tak byl snížen rozpočet pro zdravotnickou záchrannou službu. "Pro tento nesourodý blok politických uskupení a nestraníků jsou politické hrátky evidentně nad zájmy Pražanů. Snížením rozpočtu pro zdravotnickou záchrannou službu ohrožují zdraví a životy obyvatel. Tyto peníze byly určeny na kompenzaci navýšení mzdových nákladů. Záchranka tak nyní bude muset začít propouštět, nebo zásadním způsobem omezovat svou činnost," uvedl po jednání zastupitelstva předseda pražské ČSSD Miloslav Ludvík. "Je smutné, že se tato uskupení hlásí o vládu nad Prahou, když jim je lhostejno, jaké následky jejich kroky mají," dodal.

Velmi výrazný dopad na životy mnohých Pražanů bude mít také snížení výdajů určených pro rodinnou politiku. Místo původního navýšení rozpočtu, které bylo iniciováno rozšířením grantového programu o dobrovolnické aktivity a aktivity OSPOD, tak dojde v rámci rozpočtu fakticky ke zrušení výdajů na rodinnou politiku.

"Pro oblast rodinné politiky bylo v rozpočtu vyhrazeno 15 milionů korun. Přesně o tuto částku dnes zastupitelé Trojkoalice, ODS, TOP 09, pirátů a nezávislých oblast rodinné politiky pokrátili. To svědčí o jejich bezohlednosti k osudům rodin v těžkých životních situacích. V podstatě dnes svým rozhodnutím rodinnou politiku v Praze pohřbili," uvedla zastupitelka hl. m. Prahy Irena Ropková /ČSSD/.

Nestandardní krok části zastupitelů v podobě změny rozpočtu krátce po jeho schválení sociální demokracie považuje za nezodpovědný přístup ke správě věcí veřejných. "Pražská ČSSD odmítá, aby se politika v hlavním městě proměnila z konstruktivního jednání na pouhé ukazování svalů, kdy se rukojmími stávají obyvatelé Prahy. Ti si zaslouží naopak stabilní a zodpovědné vedení," dodal Ludvík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…