ČSSD Prahy 4: Nová koalice odmítla jednat o hazardu a petici proti dalšímu mrakodrapu

28.04.2015 10:28

Mimořádné zastupitelstvo Prahy 4 skončilo v pátek 24. dubna po čtyřiceti minutách bez konkrétního výsledku. Na vině je nová koalice složená ze zastupitelů Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL, STAN), Občanské demokratické strany, Hnutí pro Prahu a nezávislých zastupitelů zvolených za hnutí ANO 2011, která odmítla hlasovat pro předložené body programu. Zastupitelstvo bylo svoláno z iniciativy patnácti opozičních zastupitelů z TOP 09, ČSSD a hnutí ANO 2011, kteří chtěli jednat o následujících tématech: regulace hazardu na území MČ Prahy 4, petice občanů proti výstavbě Administrativního centra Budějovická a systém udělování grantů.

ČSSD Prahy 4: Nová koalice odmítla jednat o hazardu a petici proti dalšímu mrakodrapu
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 4

„Rozhodnutí rady městské části z 22. dubna k regulaci hazardu považujeme za špatné řešení. Návrh na ponechání sedmi kasin je podle nás nesystémový krok. Některá z nich se totiž stále nacházejí v blízkosti škol, není nám ani jasný klíč, podle kterého se tento výběr uskutečnil. Sociální demokracie prosazuje širokou debatu na toto téma v zastupitelstvu a případně i konání místního referenda. Nebráníme se ani diskuzi o nulové toleranci vůči hazardu,“ říká předseda zastupitelů za ČSSD Petr Horálek. „Nehledě na to, že konečné rozhodnutí mají v rukách politici z hlavního města Prahy, usnesení rady Prahy 4 nám může způsobit právní problém. Ani bych se nedivil, kdyby majitelé některých zrušených kasin městskou část žalovali. Navržené omezení na sedm konkrétních kasin se totiž nedá zdůvodnit podle žádných kritérií, přijde mi to, že jde spíše ‚náhodný‘ výběr,“ dodává zastupitel ČSSD Jiří Bodenlos.

Zastupitelé Prahy 4 nemohli jednat ani o petici občanů proti výstavbě Administrativního centra Budějovická. Mrakodrap má vzniknout na stísněném místě na rohu ulic Vyskočilova a Budějovická. „Přijde mi vůči organizátorům petice i lidem, kteří ji podepsali, absolutně nedůstojné, že tento bod dosud zastupitelstvo neprojednalo. A to už byl materiál na program zařazen třikrát,“ upozorňuje předseda klubu ČSSD Petr Horálek. O petici se mělo diskutovat na zasedáních 11. března, 20. března i 28. března. Díky procedurálním návrhům nové koalice se ale zastupitelé k tomuto bodu nedostali. „Od rady jsme slyšeli poznámku, že existuje povinnost do třiceti dnů petici občanů pouze zařadit na program zastupitelstva, ale že není nutné ji podle zákona v této lhůtě projednat. To je skandálně arogantní přístup,“ říká zastupitel Jiří Bodenlos.

Díky negativnímu postoji koaličních zastupitelů neproběhla rovněž ani debata o systému udělování grantů. V současnosti dostávají žadatelé dotace od Prahy 4 na aktuální rok až na konci prvního pololetí, někdy i později. Opoziční zastupitelé chtěli otevřít věcnou debatu jak to změnit, například podle vzoru hlavního města Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.