ČSSD: Prosadili jsme povinné zastoupení zaměstnanců ve vedení velkých korporací

09.11.2016 12:26

Sněmovna v závěrečném třetím čtení schválila novelu zákona o obchodních korporacích, kterou se definuje zastoupení zaměstnanců ve vedení společností s více než 500 zaměstnanci. Odsouhlasená úprava stanoví, že dvě třetiny členů dozorčí rady volí valná hromada a jednu třetinu zaměstnanci společnosti.

ČSSD: Prosadili jsme povinné zastoupení zaměstnanců ve vedení velkých korporací
Foto: ČSSD
Popisek: Roman Sklenák

Zastupování zaměstnanců v řídících orgánech obchodních společností je významným evropským základním právem, které bylo a je zakotveno v Chartě základních sociálních práv zaměstnanců Evropské unie. „Povinnost zastupování zaměstnanců byla u nás nesmyslně zrušena za pravicové vlády s tím, že tato spoluúčast vede ke zhoršení konkurenceschopnosti českých podniků,“ vysvětlil Roman Sklenák, předseda Poslaneckého klubu ČSSD a jeden z předkladatelů novely.

Sociální demokracie nyní prosadila návrat pravidla zastoupení zaměstnanců ve vedení korporací do českého právního řádu. „V obchodních společnostech, které mají více než pět set zaměstnanců, budou volit jednu třetinu dozorčí rady zaměstnanci. Tato úprava je obvyklá v celé řadě evropských zemí, například v Německu, ve Francii, Polsku, či Maďarsku,“ uzavřel Roman Sklenák.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

18:09 Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke globální krizi.