ČSSD: S rozšířením pravomocí zpravodajských služeb posilujeme jejich kontrolu

10.09.2016 10:05

Poslanci se v týdnu začali zabývat vládním návrhem novely zákona o zpravodajských službách. Jeho cílem je posílení kontroly všech tří zpravodajských služeb České republiky. Poslanecká sněmovna schválila návrh v prvním čtení a legislativní proces bude pokračovat jednáním ve výborech.

ČSSD: S rozšířením pravomocí zpravodajských služeb posilujeme jejich kontrolu
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

„Naším záměrem, který jsme deklarovali již v programovém prohlášení vlády, je zabezpečit důslednější systém kontroly zpravodajských služeb. Cílem novely je eliminovat byť jen teoretická rizika zneužití nebo účelového ovlivňování činnosti zpravodajských služeb a zamezit jakýmkoli možným pokusům o politické tlaky vůči těmto službám,“ uvedl Roman Váňa, předseda Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny. 

Parlament schválil v létě minulého roku rozšíření pravomocí zpravodajských služeb v oblasti získávání informací zejména v oblasti boje proti terorismu a ochrany ekonomických zájmů státu. „Již tehdy jsme hovořili o tom, že rozšíření kompetencí bude vyváženo posílením kontroly činnosti služeb, a to nejen jako dosud, tedy komisí Poslanecké sněmovny, ale také vytvořením dalšího stupně orgánu nezávislé kontroly,“ připomněl Roman Váňa. Členové tohoto nově koncipovaného orgánu kontroly budou na návrh vlády voleni Poslaneckou sněmovnou na dobu 5 let. 

Návrh novely zákona o zpravodajských službách předkládá předseda vlády. „Úprava legislativy na poli činnosti zpravodajských služeb je pro stát zásadní a je třeba elementární shody napříč celým politickým spektrem, aby nedocházelo k novelizacím s každou nastupující vládou. Premiér Sobotka si tuto odpovědnost samozřejmě uvědomuje, proto návrh zákona opakovaně a velmi důkladně projednal se zástupci všech politických klubů zastoupených v Poslanecké sněmovně,“ poznamenal Roman Váňa.

Novela zákona o zpravodajských službách nyní zamíří do Výboru pro bezpečnost, který byl určen jako garanční. Poslanci rozhodli také o tom, že návrh projedná také Výbor pro obranu a Ústavně právní výbor.

Ing. Roman Váňa

  • SOCDEM
  • Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…