ČSSD, SZ, Piráti: Nemůžeme mlčet, děje-li se v Polsku útlak a nespravedlnost

26.09.2016 15:16

Společné prohlášení zelených a sociálnědemokratických žen (Oranžový klub) a Pirátek k projednávanému zákazu interrupcí v Polsku

ČSSD, SZ, Piráti: Nemůžeme mlčet, děje-li se v Polsku útlak a nespravedlnost
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

“Od pátku je Polsko ve válce s vlastními obyvatelkami,” řekla polská politička Malgorzata Tracz. Myslíme, že politika státu by měla být v zájmu lidí, kteří v něm žijí. Návrh, který projednává polský sejm, toto podle nás nesplňuje. Kdokoliv chce zotročovat ženy, snaží se mít v moci jejich plodnost. Sterilizací, nuceným těhotenstvím, nucenými či naopak zakazovanými interrupcemi. My ženy jsme srdcem společnosti. Dokud budou ženy legálně znásilňovány, je marné usilovat o mír. Dokud budeme utlačovány, budeme trpět všichni. Žijeme-li v tolika státech ve společnosti, která toleruje zneužívání, znásilňování a vykořisťování žen, je zákon, který kriminalizuje ženskou svobodu volby, článkem uzavírajícím kruh násilí. V posledních týdnech a měsících se znepokojením pozorujeme napříč Evropou vzestup autoritářských a paternalistických tendencí. Jejich součástí je i tlak na potlačování již jednou tvrdě vybojovaných ženských práv, často ve jménu ochrany bezpečnosti či národních hodnot.

Takový tlak nesmíme připustit a je naší povinností se proti němu ozvat. Vždyť je to právě důraz na lidská práva a důstojnost všech, která je jednou ze základních evropských hodnot, k nimž se tak často hlásíme a nadále hlásit chceme. Žijeme ve společenství zvaném Evropská unie. Již neplatí slova jako “tam” či “jinde”. Situace kdekoliv Evropě je i situací naší. A proto nemůžeme mlčet, děje-li se v Polsku útlak a nespravedlnost. Naší povinností je na možný demokratický regres upozorňovat a podat tak alespoň symbolicky pomocnou ruku polským ženám. 20. století bylo stoletím emancipace žen. Ženy se staly rovnoprávné před volební urnou a postupně padly právní překážky i v dalších oblastech. S rovným postavením ženy ve společnosti je spojena důstojnost, s důstojností je spojeno právo rozhodovat o svém vlastním těle.

Petice požadující úplný zákaz umělého přerušení těhotenství, kterou se zabývá polský Sejm, jde proti lidským právům, důstojnosti i bezpečí Polek. Je to krok zpět. Už nyní polské ženy často jezdí raději do okolních zemí v tom lepším případě, v tom horším podstupují kvůli společenskému tlaku okolí přerušení těhotenství pokoutně. Jaký dopad bude mít úplný zákaz interrupcí, pokud opravdu projde? Umělé přerušení těhotenství nevymizí, namísto toho budou Polky nuceny jej podstoupit v nekontrolovaných, a proto mnohem nebezpečnějších podmínkách. Stanou se oběťmi kupecké a řeznické mašinérie. Proti tomu se musíme společně postavit. Organizujme se, buďme aktivní ve veřejném dění a politických stranách. Jen tak budeme moci spolurozhodovat. Teď i v budoucnu, pokud se jinde v Evropě objeví další snahy omezit práva žen. Dnes jsme tu, abychom vyjádřily solidaritu s našimi polskými sestrami!

Za pořadatelky:
                     
Lydie Franka Bartošová, členka Pirátů
Monika Horáková, členka předsednictva Strany zelených
Magdalena Pospíchalová, místopředsedkyně Oranžového klubu
Apolena Rychlíková, redaktorka A2LARM a dokumentaristka
Lucia Zachariášová, feministka a lidskoprávní aktivistka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu