ČSSD: V návrhu rozpočtu neopakujeme hloupé chyby pravicových vlád

18.10.2016 20:11

Na dnešní tiskové konferenci po zasedání Poslaneckého klubu ČSSD se probíral zejména návrh státního rozpočtu, návrhy zákonů pomáhajícím rodinám s dětmi, snižování administrativní a daňové zátěže, ale i novely právních norem o ochraně životního prostředí.

ČSSD: V návrhu rozpočtu neopakujeme hloupé chyby pravicových vlád
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Před novináři postupně vystoupil předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka; dále Roman Sklenák, předseda Poslaneckého klubu ČSSD; Václav Votava, předseda Rozpočtového výboru Sněmovny; a Robin Böhnisch, předseda poslaneckého Výboru pro životní prostředí.

Bohuslav Sobotka zdůraznil, že Sněmovna se začne zabývat jedním z nejdůležitějších zákonů – a sice návrhem zákona o státním rozpočtu pro rok 2017. Ocenil, že zákon byl vládou schválen konsensuálně a včas. Řekl, že navzdory kritice opozice se vládě daří, ekonomika roste a dobrá výkonnost ekonomiky v řadě oblastí pomáhá zlepšit kvalitu života lidí

„Tento rozpočet podporuje a stabilizuje ekonomiku, dává dobré předpoklady pro posílení dalšího vývoje ekonomiky, umožní zvýšit platy sester, učitelů, podpořit výdaje na obranu a bezpečnost," uvedl Bohuslav Sobotka. Předseda ČSSD a premiér podtrhl, že jeho vláda neopakuje chyby pravice, která politikou škrtů zhoršila růstový potenciál ekonomiky. Tato vláda jde cestou spravedlivého a udržitelného růstu.

Roman Sklenák ocenil, že tato poslanecká schůze bude řešit celou řadu důležitých bodů, které budou pomáhat rodinám s dětmi. Zmínil zejména návrh zákona, který přinese další daňové úlevy. „Rodinám s dětmi pomáháme kontinuálně. Například rodina o třech dětech ušetří na daních o patnáct tisíc korun ve srovnání se začátkem volebního období," zdůraznil Roman Sklenák. Zákon o státní sociální podpoře zase umožní rodičům rozvrhnout si, po jakou dobu a v jaké výši budou čerpat rodičovský příspěvek, čímž jim usnadní návrat do zaměstnání.

Václav Votava se zastavil zejména u závěrečného čtení tzv. Finanční ústavy. Jde o soubor zákonů obsahujících dluhovou brzdu či finanční udržitelnost veřejných rozpočtů. „Sociální demokracie se hlásí k udržitelným rozpočtům," řekl Václav Votava s tím, že vláda vedená ČSSD sama snižuje deficit rozpočtu a zadlužení státu, zapříčiněné dluhovou politikou pravicových vlád. „ČSSD nebyla tou silou, která brzdila proces projednávání," řekl poslanec ve zjevné narážce na zvolené tempo ministerstva financí, které se s připomínkami k tomuto balíku zákonů vypořádávalo celý jeden rok. Předseda Rozpočtového výboru zdůraznil, že jde o právní normu důležitou nejen pro udržení finanční stability naší země.

Robin Böhnisch upozornil, že Sněmovna bude rozhodovat také o zákonech podporujících životní prostředí. Zmínil zejména zákon upravující fungování národních parků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu