ČSSD: Vystavujeme stop lichvě

10.03.2016 15:47

Vládní návrh zákona o spotřebitelském úvěru prošel v Poslanecké sněmovně prvním čtením. Hlavním cílem nové legislativní úpravy je zavedení férových pravidel na trhu spotřebitelských úvěrů od nebankovních poskytovatelů. Nový zákon pro ně zavádí obdobná pravidla, jaká platí pro banky.

ČSSD: Vystavujeme stop lichvě
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

„Jednou z priorit sociální demokracie je ochrana občanů před lichváři a nekalými praktikami některých poskytovatelů či zprostředkovatelů především z nebankovní sféry,“ uvedl Václav Votava, předseda sněmovního rozpočtového výboru. Současná legislativa dává pouze omezené možnosti, jak nepoctivcům zabránit používání neférových praktik vůči spotřebitelům.

Dohledovým orgánem nebankovních poskytovatelů úvěrů má být analogicky s regulací bankovních institucí Česká národní banka, která bude udělovat povolení k poskytování úvěrů v licenčním řízení. „Proces udílení licencí bude velmi zásadní, řada poskytovatelů, pokud nesplní přísné podmínky, bude nucena skončit. Obavy z toho, že se subjekty, které nezískají licenci, budou masivně přesunovat do šedé zóny nelegálního trhu, nesdílím. Firmy bez licence by tím porušily zákon, což je v kompetenci orgánů činných v trestním řízení,“ zdůraznil Václav Votava.

Návrh zákona počítá také s umožněním předčasného splácení úvěrů a hypoték. Snižují se sankce, které mohou firmy účtovat lidem při nesplácení. „Smluvní pokuta musí být přiměřená, aby nebyla pro dlužníka likvidační, ale aby naopak zajistila možnost dluh splácet,“ poznamenal Václav Votava.

Zákon nyní zamíří do sněmovních výborů. Garančním byl stanoven rozpočtový výbor, návrh dále projedná ústavně právní výbor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

14:17 Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k levicovosti politiky.