ČSSD: Zisky bank nesmí mizet v zahraničí, užitek z nich musí mít v první řadě naši občané. Pomůže k tomu bankovní daň

14.02.2017 11:52

Banky z České republiky v posledních 14 letech vyplatily na ziscích do zahraničí přes 460 miliard korun, aniž by z nich profitovali čeští občané. Sociální demokracie proto navrhuje zavedení zvláštní bankovní daně, která umožní část těchto zisků udržet v českém státním rozpočtu a použít pro financování veřejných služeb pro naše občany.

ČSSD: Zisky bank nesmí mizet v zahraničí, užitek z nich musí mít v první řadě naši občané. Pomůže k tomu bankovní daň
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Svou vizi daňového systému ČSSD představí i na zvláštních webových stránkách spravedlive-dane.cz.

Zavedením zdanění bank by se Česko přiřadilo k většině zemí západní Evropy, které už k podobnému kroku přistoupily. Celkem už finanční sektor zdaňuje 15 členských států Evropské unie, včetně Německa, Francie, Švédska nebo Velké Británie. „Zisky bank jsou v České republice v porovnání s evropským průměrem více než dvojnásobné. Nemůžeme zavírat oči nad tím, že v posledních letech odtekla více než polovina zisků do zahraničí. Nutně pak chyběly ve státním rozpočtu, potažmo našim lidem v peněženkách To chceme změnit.“ zdůvodňuje potřebu zavedení bankovní daně předseda strany Bohuslav Sobotka. „Když jsme navrhovali vyšší zdanění bank do koaliční smlouvy po volbách v roce 2013, zabránilo tomu bohužel hnutí ANO, které za nízké zdanění bank výrazně lobbovalo. Tohle téma proto chceme znovu otevřít ve volbách do Poslanecké sněmovny a věříme, že pro vyšší zdanění bank získáme silnou podporu od voličů“, dodává Bohuslav Sobotka. Bankovní daň bude součástí připravovaného volebního programu ČSSD.

Podle propočtů ČSSD banky od roku 2007, kdy firmy ještě platily 24procentní daň, která byla následně snížena na 19%, „ušetřily“ zhruba 20 miliard korun. ČSSD navrhuje, aby se výše odvodu vypočítávala podobně jako v sousedním Rakousku z aktiv bank. „Návrh bankovní daně spočívá v zavedení čtyř sazeb progresivní daně vystupňované dle výše aktiv. Odhadujeme, že do rozpočtu by tímto opatřením přiteklo přes 11 miliard korun ročně. Tyto prostředky by pak stát mohl přímo použít například na výstavbu dopravní infrastruktury, financování veřejných služeb nebo řešení důchodů,“ dodává ekonomický expert ČSSD Michal Pícl.

Sazba

od

do

0,05%

0 Kč

50 mld. Kč

0,1%

50 mld. Kč

100 mld. Kč

0,2%

100 mld. Kč

300 mld. Kč

0,3%

300 mld. Kč

Více

„Zavedení progresivní bankovní daně by se přitom občanů nemělo nijak negativně dotknout. S možným přenesením daně na klienty by si měl poradit konkurenční boj. Cílem zdanění finančního sektoru není pokřivení, ale naopak narovnání trhu,“ podotýká předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava. Například bankovní poplatky již dnes podléhají velkému konkurenčnímu prostředí a trend je spíše jejich snižování. Banky by tak šly jejich případným zvyšováním samy proti sobě.

Kompletní návrh změny daňového systému, který budou chtít sociální demokraté prosazovat po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny, ČSSD postupně představí na webových stránkách spravedlive-dane.cz. Na nich mohou lidé už ode dneška najít podrobné informace o tom, jak přesně by bankovní daň fungovala, ale také co by jim zavedení spravedlivé bankovní daně mohlo přinést.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…