ČSSD: Zjednodušujeme živnostníkům placení sociálního pojištění

07.12.2016 13:04

Sněmovna se začala zabývat vládním návrhem novely zákona o pojistném na sociální zabezpečení. Základním cílem navržené úpravy je zjednodušit systém placení pojistného na nemocenské a důchodové pojištění u osob samostatně výdělečně činných (OSVČ).

ČSSD: Zjednodušujeme živnostníkům placení sociálního pojištění
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Návrh úpravy vychází především z praktických zkušeností správy sociálního zabezpečení a z připomínek a návrhů jednotlivých OSVČ. Přínos navržené změny spočívá především ve vstřícném administrativním postupu státu vůči OSVČ. „Zjednodušujeme systém úhrady záloh, například se prodlužuje doba splatnosti pojistného bez sankcí z prodlení, pokud podnikatelé nestihnou zaplatit v dosud stanovené lhůtě,“ vysvětlil Roman Sklenák, předseda Poslaneckého klubu ČSSD a člen sněmovního Výboru pro sociální politiku. 

Navrhovaná změna bude mít pozitivní dopady na ty OSVČ, které nezaplatí pojistné na nemocenské pojištění ve lhůtě splatnosti, protože jim nezanikne pojištění a mohou získat nárok na dávky. „Osoby, které vykonávají vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, budou moci požádat o prominutí placení záloh na důchodové pojištění,“ přiblížil Roman Sklenák další vstřícný krok vůči podnikatelům.

Po úterním prvním čtení na plénu Poslanecké sněmovny bude návrh zákona projednávat garanční Výbor pro sociální politiku. Novelou se bude zabývat také Výbor pro zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce