ČSSD chce školství, vědu i výzkum finančně více podporovat, Rusnokova slova odmítáme

02.10.2013 13:40

Sociální demokracie zásadně odmítá dnešní vyjádření premiéra Jiřího Rusnoka, který tvrdí, že oblast školství, vědy i výzkumu disponuje dostatkem peněz, jen finance neumí správě využít.

ČSSD chce školství, vědu i výzkum finančně více podporovat, Rusnokova slova odmítáme
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

„České školství je dlouhodobě podfinancováno, ČR dává na oblast vzdělávání téměř nejméně peněz ze zemí OECD. Nyní se tento stav logicky začíná odrážet i na kvalitě českého školství. Tento směr je nutné změnit a bez navýšení finančních prostředků to nepůjde. Sloučením ministerstev školství a kultury, jak navrhuje premiér Rusnok, se tento problém nevyřeší!“ uvedl stínový ministr školství Marcel Chládek.

„Chceme-li být dlouhodobě úspěšnou ekonomikou, pak je věda, výzkum a inovace klíčovou oblastí, do které je třeba investovat. Není náhodou, že skandinávské země do vědy a inovací investují nejméně dvakrát více než my a např. Čína na počátku krize investice do vědy ztrojnásobila. Problém českého vědeckovýzkumného prostoru je nedostatek privátních financí ve vědě a inovacích, stejně jako nedostatečná správa a koordinace celé oblasti. Dosáhnout udržitelného hospodářského růstu v ČR můžeme jen tehdy, budeme-li stavět na znalostech a vysoké přidané hodnotě. Likvidovat jedno z nejvýznamnějších pracovišť s mezinárodním přesahem, jako je Akademie věd ČR, které pro to vytváří předpoklady, je neodpovědné vůči budoucímu vývoji a premiér (byť v demisi) by měl velmi vážit svá slova,“ doplnila místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková.

Sociální demokracie považuje rozvoj oblasti školství, vědy a výzkumu za jednu ze svých základních priorit. Tento cíl musí mít každá vláda, která myslí vážně svoji cestu k obnově hospodářského růstu a zvýšení konkurenceschopnosti.

Pokud ČSSD získá v říjnových volbách od voličů důvěru a bude vládní stranou, využije všech svých sil k tomu, aby peníze pro školství i vědu navýšila a tuto oblast efektivně rozvíjela. 

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…