ČSSD je připravena jednat o obnovení koaliční vlády. Další působení A.Babiše v ní ale považuje za nemožné

04.05.2017 12:50

Politické grémium sociální demokracie se včera jednoznačně shodlo, že nejlepším řešením současné vládní krize je obnovení spolupráce na dosavadním koaličním půdorysu. „Jsem připraven jednat, hledat kompromis, který bude v zájmu občanů České republiky. Ale není možné, aby v nové vládě byl Andrej Babiš - on je totiž příčina této krize, nikdo jiný,“ řekl po jednání politického grémia předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka.

ČSSD je připravena jednat o obnovení koaliční vlády. Další působení A.Babiše v ní ale považuje za nemožné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo ČSSD

„Platí, že jsem musel přijmout razantní rozhodnutí, protože jsem nepokládal za možné, aby na jedné straně běžela veřejná debata o podezřeních vůči Andreji Babišovi týkajících se daňových úniků a já na to nereagoval," zdůvodnil Bohuslav Sobotka rozhodnutí podat demisi celé vlády.

Dnes s důvody svého rozhodnutí seznámí i prezidenta republiky Miloše Zemana.

První místopředseda sociální demokracie Milan Chovanec zdůraznil, že vedení strany krok Bohuslava Sobotky podpořilo. „Stojíme za svým předsedou, stojíme za svým premiérem. Tady je problém Andreje Babiše – 250 tisíc korun pobírá každý den a možná nezdaněně. My jsme s ním šli do projektu EET, snažíme se, aby každý podnikatel zdanil každou jednu prodanou housku. Ale pak není možné lidem říkat, že ti velcí mají výhodu," doplnil Chovanec.

Předseda ČSSD Sobotka zároveň upozornil na nahrávky, které se objevily na internetu a na kterých Andrej Babiš zcela jasně úkoluje novináře jím vlastněných médií. „Andrej Babiš opakovaně tvrdil, že novináře ve svých médiích neúkoluje a neřídí. Dnes se ukázalo, že v této věci lhal. Chtěl bych vyzvat občany, pokud na to mají žaludek, ať si tu nahrávku pustí a ať si na to udělají vlastní názor," vyzval veřejnost předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.