ČSSD nechce vládu jednoho muže, bude jednat o její kontrole

08.11.2017 17:16

ČSSD bude jednat kromě hnutí ANO s dalšími stranami zastoupenými ve Sněmovně o kontrole menšinové vlády hnutí ANO. Prohlásil to předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka po jednání, na kterém si sociálně demokratičtí poslanci a poslankyně dovolili své vedení.

ČSSD nechce vládu jednoho muže, bude jednat o její kontrole
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Prvním místopředsedou poslaneckého klubu ČSSD je Jan Birke a místopředsedkyní byla zvolena Kateřina Valachová.

„My jsme nyní ve velice nestandardní situaci. My tady máme pokus o to ustavit menšinovou vládu, která bude vládou jednoho muže a jeho lidí. Je jedno, jestli to jsou politici, odborníci, odborníci-politici nebo politici-odborníci, ale je to něco, co není úplně standardní," okomentoval současnou povolební situaci Jan Chvojka, podle něhož hnutí ANO nevede vyjednávání s ostatními stranami o podpoře menšinové vlády. Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD je zapotřebí řešit situaci, kdy v České republice vzniká vláda bez kontroly. Plně pod kontrolou opozice by proto podle něho měly být stálé komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů, Finančně analytického útvaru, Bezpečnostní informační služby nebo Národního bezpečnostního úřadu. „My vyzýváme všechny strany, kromě té, která chce vládnout menšinově, aby se zapojily do jednání a aby výstupem tohoto jednání bylo to, aby se opozice zapojila do struktur těchto komisí," prohlásil Chvojka a dodal, že ČSSD bude od středy 8. listopadu kontaktovat jednotlivé strany a na toto téma s nimi jednat.

Jan Chvojka se také vyjádřil k volbě předsedy Poslanecké sněmovny. „My o tomto budeme ještě diskutovat a jednat. Koneckonců máme dva týdny," poukázal na čas, který zbývá do zahájení ustavující schůze dolní komory Parlamentu. Důležité je podle něho znát dopředu postoj kandidáta hnutí ANO na funkci předsedy Sněmovny k možnému třetímu pokusu o sestavení vlády, tedy k personálnímu návrhu na pozici předsedy vlády. „Já jsem si četl bedlivě ústavu a nejsem toho názoru, že třetí pokus je o tom jmenovat potřetí toho člověka, který zklamal při těch předchozích dvou pokusech," dodal Jan Chvojka.

Poslanecký klub ČSSD má od dnešního dne kompletní vedení. „My jsme dovolili vedení našeho klubu. Jako první místopředseda poslaneckého klubu ČSSD, můj statutární zástupce, který mě bude zastupovat v době mé nepřítomnosti, byl zvolen poslanec a starosta Náchoda Jan Birke. Já mu gratuluji a těším se na spolupráci," uvedl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka, který na tiskové konferenci představil ještě Kateřinu Valachovou jako novou místopředsedkyni sociálně demokratických poslanců a poslankyň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…