ČSSD plní další předvolební slib, pokračuje v boji proti lichvě

14.09.2015 22:42

Do schvalovacího procesu míří další zákon, který vzešel z ideové dílny sociální demokracie. Omezení škodlivé oblasti nebankovních půjček, tzv. lichvy, patří mezi dlouhodobé programové priority ČSSD.

ČSSD plní další předvolební slib, pokračuje v boji proti lichvě
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Konkrétní podoba návrhu zákona zveřejněná dnes ministerstvem financí a zahrnující i hypotéky představuje dobrý základ do debaty, za ideální ji však označit nelze.

Nejsilnější vládní strana požaduje mimo jiné snížení smluvních pokut pro dlužníka, snížení poplatků za předčasné splacení půjček a povinné členství v úvěrových registrech. ČSSD odmítá fakt, že na trhu působí více než 50 000 firem, které mají možnost poskytovat úvěry a nejsou nijak regulovány. Lidi oslabené zoufalou životní situací si přebujelý sektor lichvy nesmí brát jako rukojmí.

Nebankovní půjčky, dluhová spirála, exekuce a osobní bankroty se pro mnohé lidi v tísni stávají krutou realitou. Návrh sociální demokracie by vedl ke snížení počtu insolventů a chránil by spotřebitele před nekalými praktikami. V České republice se zmíněná problematika týká odhadem půl milionu lidí, na které bylo loni uvaleno 828 000 exekucí a 22 000 dlužníků, kteří byli nuceni požádat o osobní bankrot. Jenom počet zadlužených důchodců dosáhl loni podle České správy sociálního zabezpečení 75 000, v exekucích jim bylo zabaveno dohromady 1,5 miliardy korun.

„Zákon podporujeme, ale chceme jít ještě dál. Chceme chránit občany před dluhovou pastí, a proto budeme prosazovat snížení smluvních pokut na nesplacené půjčky. Požadujeme navíc povinnou kontrolu v úvěrových registrech, aby finanční instituce nemohly beztrestně předlužovat své klienty,“ řekla místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová. „Ze své praxe insolvenčního správce jsem se denně setkávala s případy, kdy klient vytloukal půjčku půjčkou. Náš návrh by tomu zabránil, chceme chránit klienty před zadlužováním, nesmí se stávat oběťmi. Dle našich odhadů by počet firem poklesl z 50 000 na 150, což je počet, který se dá velmi dobře kontrolovat,“ dodala.

„Nový zákon o spotřebitelském úvěru považuji za přelomový. Sociální demokracie dlouhodobě usiluje, aby nebankovní poskytovatele svázala pravidla, která musejí při sjednávání půjček dodržovat banky. Vítám vznik nové role pro Českou národní banku. Ta povede o všech finančních institucích veřejně dostupný registr se všemi informacemi včetně pokut, které jako regulátor udělí,“ řekl Martin Pros, finanční expert ČSSD a iniciátor normy.

Sociální demokracie požaduje, aby se součástí zákona stalo povinné členství v úvěrových registrech. Povinné ověřování schopnosti zákazníka splácet by zaručilo, že poskytovatel půjčky člověka nepředluží. Pokud by se tak stalo, bude se moci poškozený bránit tím, že bude požadovat zneplatnění smlouvy a návrat peněz, které již vynaložil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.