ČSSD se zákonem o úvěru prosazuje zvýšenou ochranu spotřebitelů

25.11.2015 9:39

Schůze Podvýboru rozpočtového výboru pro bankovnictví, pojišťovnictví a finanční trhy projednávala přípravu vládního návrhu zákona o úvěru pro spotřebitele.

ČSSD se zákonem o úvěru prosazuje zvýšenou ochranu spotřebitelů
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Cílem nové legislativní úpravy je vedle nutné transpozice hypoteční směrnice Evropské unie zejména řešení tuzemských problémů v oblasti nebankovních úvěrů.

„Naším cílem je zabránit nekalým obchodním praktikám na nebankovním trhu, posílit odbornost a nutnost licencí ze strany poskytovatelů s cílem zvýšit ochranu spotřebitele,“ předeslal Václav Votava, předseda sněmovního Rozpočtového výboru. Návrh zákona počítá například s umožněním předčasného splácení úvěrů a hypoték. Zavádí ochranu spotřebitele již při půjčkách pod pět tisíc korun. Vláda projedná návrh zákona z dílny ministerstva financí na své následující schůzi. Po schválení zamíří do Poslanecké sněmovny.

Dohledovým orgánem nebankovních poskytovatelů úvěrů má být analogicky s regulací bankovních institucí Česká národní banka. „Proces udílení licencí bude velmi zásadní, řada poskytovatelů, pokud nesplní přísné podmínky, bude nucena skončit. Obavy z toho, že se subjekty, které nezískají licenci, budou masivně přesunovat do šedé zóny nelegálního trhu, nesdílím. V této souvislosti zdůrazňuji, že porušování zákona je v kompetenci orgánů činných v trestním řízení,“ podotkl Václav Votava.

Na vzniku nové legislativy se podílel ještě v dřívější funkci náměstka ministra financí Martin Pros, ekonomický expert ČSSD. „Nový zákon by měl celé problematické odvětví vyčistit od neférových praktik a nastavit jasná pravidla pro poskytování nebankovních úvěrů. Budu prosazovat, aby se ještě víc snížily sankce, které mohou firmy účtovat lidem při nesplácení,“ uvedl Martin Pros. Zatímco současný návrh počítá v případě nesplácení se stropem všech uplatnitelných pokut ve výši 70 procent úvěru, sociální demokracie chce jít dál. „Proto snížíme maximální smluvní pokutu na polovinu dlužné částky. Sociální demokracie tím chce chránit občany před dluhovou pastí. Nechceme, aby se rodiny zadlužovaly," dodala Lenka Teska Arnoštová, místopředsedkyně ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.