ČSSD vyzývá vládu, aby zákonným opatřením vyjmula Pražský hrad z církevních restitucí

23.10.2013 10:20

ČSSD od začátku protestovala a hlasovala v Poslanecké sněmovně i Senátu proti podobě církevních restitucí, které přes odpor občanů, odborníků i opozice schválila vláda ODS a TOP 09 většinou jednoho hlasu.

ČSSD vyzývá vládu, aby zákonným opatřením vyjmula Pražský hrad z církevních restitucí
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Teprve nyní se naplno ukazují dopady tohoto zákona, který je nespravedlivý, předražený a vysoce rizikový pro stát. Sociální demokracie je znepokojena pokusy některých církví o prolomení restituční hranice 1948, stejně tak jejich žádostmi o vydávání majetku v areálu Pražského hradu a dalšího majetku, který je historickým kulturním dědictvím ČR.

„Vyzýváme vládu premiéra Jiřího Rusnoka, aby co nejdříve předložila Senátu návrh zákonného opatření, které vyjme celý areál Pražského hradu z církevních restitucí a zajistí, že tento symbol české státnosti nebude tímto procesem jakkoli dotčen. Sociální demokracie je zároveň připravena hned po volbách zahájit jednání s církvemi o snížení finančních kompenzací za nevydaný majetek. Stejně tak chceme pečlivě prověřovat oprávněnost všech nároků, které budou církve uplatňovat zejména k neprolomení restituční hranice, kterou je 25. únor 1948,“ řekl předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

„ČSSD žádá vládu, aby součástí zákonného opatření bylo také roční moratorium na vydávání církevního majetku. Chceme naprostou jistotu, že bude dostatek času na řádné přezkoumání všech žádostí a podkladů tak, aby nemohlo dojít k prolomení dosavadní restituční hranice,“ sdělil první místopředseda ČSSD Michal Hašek.

„Jestliže bude zákonné opatření předloženo, Senát je připraven jej v co nejkratších lhůtách projednat. Při nečinnosti Rusnokovy vlády hrozí, že než se ustaví nová Sněmovna a začne vládnout nový kabinet, vzniknou České republice velké a nenávratné škody,“ doplnil předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch. 

reklama

autor: cssd.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.