Cabicar (TOP 09): Kraj hodlá nakoupit nové přístroje pro dvorskou nemocnici

28.08.2020 17:33

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí investiční dotace za více jak 2,3 milionu pro Městskou nemocnici Dvůr Králové nad Labem na pořízení videokolonoskopu a echokardiografu. Pokud tento záměr podpoří krajští zastupitelé 14. září, dojde k výběru dodavatele na požadované vybavení.

Cabicar (TOP 09): Kraj hodlá nakoupit nové přístroje pro dvorskou nemocnici
Foto: TOP 09
Popisek: Aleš Cabicar

„Přístroje, které nemocnice doposud využívá, už jsou na hranici životnosti. Proto jsem rád, že zdejší lékaři budou mít k dispozici nové a moderní přístroje, které přispějí k odpovídajícímu standardu pro následnou léčbu srdce či tenkého a tlustého střeva. Nové vybavení by mělo lékařům a pacientům začít sloužit nejpozději na konci letošního roku,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Aleš Cabicar.

Echokardiograf slouží k ultrazvukovému vyšetření srdce. Odrazy ultrazvuku se analyzují a převádějí na pohybující se obrázek srdečních stěn a struktur. Z něho lze následně určit jejich velikost a funkce, případně i směr a rychlost krevního proudu. Vyšetření je pro pacienta zcela bezbolestné. Podpora kraje na pořízení tohoto přístroje bude činit maximálně 1,4 milionu korun.

Videokolonoskop slouží k vyšetření tlustého střeva. Tyto přístroje mají CCD senzor, který převádí optický signál na elektrický. Následně dojde k jeho digitalizaci. Vedle samotného kolonoskopu je součástí přístroje endoskopická věž s jednotkou ke zpracování obrazu, zdrojem světla, monitorem, záznamovým zařízením, odsávačkou, jednotkou k oplachu, případně dalším příslušenstvím. Pořízení tohoto přístroje kraj podpoří částkou 950 tisíc korun.

Městská nemocnice Dvůr Králové nad Labem je součástí krajských zdravotnických zařízení spadajících pod Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…