Cabicar (TOP 09): Kraj uvolní 5,5 milionu na stipendia pro mladé lékaře

12.09.2017 12:50

Královéhradecký kraj poskytne 5,5 milionu korun Zdravotnickému nadačnímu fondu Královéhradeckého kraje na další kola stipendijního programu pro studenty posledních ročníků lékařských fakult. Včera o tom rozhodli krajští zastupitelé.

Cabicar (TOP 09): Kraj uvolní 5,5 milionu na stipendia pro mladé lékaře
Foto: TOP 09
Popisek: Aleš Cabicar

Studenti definovaných oborů, kteří se zavážou k práci ve zdravotnických zařízeních v Královéhradeckém kraji na čtyři roky, budou moci získat jednorázové stipendium nově až ve výši 150 tisíc korun.

„Úkolem Královéhradeckého kraje je zajistit kvalitní a fungující zdravotnický systém. K tomu je potřeba mít v nemocnicích odborný zdravotnický personál a především lékaře. Během těch dvou let, kdy se stipendijní program uskutečnil, jsme získali více jak pět desítek nových lékařů pro krajské nemocnice. Ročně se tedy jedná o přírůstek kolem 25 lékařů, což je trend, který bude, doufám, pokračovat i v nadcházejících letech,“ sdělil Aleš Cabicar, náměstek hejtmana odpovědný za zdravotnictví.

V rámci stipendijního programu tak Královéhradecký kraj v letech 2017 až 2019 poskytne 5,5 milionu korun prostřednictvím Zdravotnického nadačnímu fondu Královéhradeckého kraje. Radou předložený návrh včera schválilo krajské zastupitelstvo.

V dalších kolech kraj nabídne studentům stipendium ve výši 120 až 150 tisíc korun. Nově budou definovány obory, ve kterých je nedostatek lékařů nejvíce akutní. V těchto tzv. „prioritních oborech“ mladí lékaři obdrží vyšší částku. O jednorázové finanční stipendium budou moci žádat studenti lékařských fakult s předpokládaným ukončením studia v příslušném akademickém roce, pro který bude dané kolo stipendijního programu vypsáno. Přijetím stipendia se studenti zavážou k setrvání ve specializovaném oboru na území Královéhradeckého kraje po dobu čtyř let.

V letech 2017 až 2019 kraj rozšíří i seznam oborů, pro které lékaře hledá. „Na seznamu nechybí obory jako vnitřní lékařství, psychiatrie či všeobecné praktické lékařství. Nově ale mezi nejpotřebnější přibyly i obory jako chirurgie, radiační onkologie či například geriatrie,“ doplnil náměstek Cabicar.

Seznam podporovaných oborů:

  • psychiatrie
  • vnitřní lékařství
  • pediatrie
  • anesteziologie a intenzivní medicína
  • radiologie a zobrazovaní metody
  • neurologie
  • urologie
  • radiační onkologie
  • všeobecné praktické lékařství
  • chirurgie
  • rehabilitační a fyzikální medicína
  • pneumologie a ftizeologie
  • nefrologie
  • geriatrie

Stipendijní program pro studenty posledních ročníků medicíny realizuje Královéhradecký kraj od roku 2015. Na jeho realizaci vynaložil dosud 7,5 milionů korun. Výsledkem programu je 52 nových lékařů, kteří nyní pracují v regionálních zdravotnických zařízeních v nejvíce potřebných oborech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…