Cabicar (TOP 09): Krajští zdravotničtí záchranáři mohou začít trénovat v nové hale

12.12.2019 9:41

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje (ZZS KHK) má ode dneška k dispozici nově vybudované a moderní pracoviště vzdělávacího a výcvikového střediska v areálu základny letecké záchranné služby (LZS).

Cabicar (TOP 09): Krajští zdravotničtí záchranáři mohou začít trénovat v nové hale
Foto: TOP 09
Popisek: Aleš Cabicar

Záchranáři tu budou moci trénovat zásahy v obtížných podmínkách a při mimořádných událostech, například při nehodě autobusu či na staveništi.

„Máme nyní k dispozici moderní vzdělávací a výcvikové středisko, které odpovídá požadavkům současné praxe a umožňuje kvalitní školení primárně pro členy ZZS KHK. Díky němu ještě zlepšíme připravenost záchranářů a tím zkvalitníme úroveň poskytované přednemocniční neodkladné péče,“ uvedl náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar.

„Královéhradecký kraj zahájil projekt na vybudování nového pracoviště Vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS KHK v květnu 2018 a ukončil jej letos v říjnu. Stavební úpravy a vybavení nového pracoviště vzdělávacího a výcvikového střediska vyšlo na 8,3 milionu korun, 85 % bylo financování z Integrovaného regionálního operačního programu, 5 % ze státního rozpočtu a zbylou částku doplatil kraj,“ sdělil radní pro investice Václav Řehoř.

Kraj nechal postavit přístavbu navazující na budovu hangáru LZS v Hradci Králové, do které pořídil několik výcvikových modulů pro práci v obtížných podmínkách. V budově a jejím blízkém okolí tak můžeme najít:

• Simulátor zásahu u dopravní nehody (karosérie osobního automobilu na podvozku s možností změny polohy a otočení vozidla na bok a na střechu),
• simulátor zásahu u dopravní nehody - vyvýšená mobilní kabina nákladního automobilu,
• simulátor zásahu u nehody s hromadným postižením zdraví (interiér autobusu s omezeným přístupem a výskytem většího množství zraněných),
• simulátor staveniště (stavební lešení, multifunkční tyčové konstrukce pro simulaci omezeného přístupu k pacientovi),
• modulární simulátor zásahu ve stísněném obytném prostoru (ložnice, WC, koupelna),
• simulátor jízdy vozidlem s právem přednostní jízdy,
• simulátor zásahu ve výšce a nad volnou hloubkou (jímka, studna, šachta).

Kromě simulátorů kraj pořídil také figuríny různých velikostí, pohlaví a hmotnosti, které záchranářům slouží k nácviku ošetřování a transportu pacienta, zejména v neobvyklém, stísněném nebo obtížně přístupném prostředí. Součástí nového vybavení je i lezecký trenažer, který umožní trénovat zásah s využitím speciálních leteckých technik a při povodních ve spolupráci s vrtulníkem letecké záchranné služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.