Cabicar (TOP 09): Velmi si vážím veškeré dobročinné pomoci, kterou občané v kraji iniciovali

06.04.2020 16:13

Projekt „Musíme to zastavit“ propojuje dobrovolníky i v Královéhradeckém kraji.

Cabicar (TOP 09): Velmi si vážím veškeré dobročinné pomoci, kterou občané v kraji iniciovali
Foto: TOP 09
Popisek: Aleš Cabicar

TOP 09 spouští projekt „Musíme to zastavit“, kterým propojí dobrovolníky z celé republiky. Češi už ukázali, že si dokážou poradit sami. Celá republika šila roušky a ochranné pomůcky si vyráběla svépomocí. Web projektu je „mostem“, který spojuje dobrovolníky i v našem kraji s lidmi, kteří pomoc potřebují. Vzhledem k tomu, že nejohroženější skupinou koronavirové pandemie jsou senioři, mohou teď dobrovolníci nabízet svou pomoc hlavně jim.

Projekt „Musíme to zastavit“ propojuje dobrovolníky i v Královéhradeckém kraji

„Velmi si vážím veškeré dobročinné pomoci, kterou občané v kraji iniciovali. Je to neuvěřitelná součinnost v tak těžké chvíli. Přes šití roušek, zajištění nákupů seniorům či svým sousedům, až po výrobu obličejových štítů. Za to všem patří obrovské díky. Pro občany kraje jsme spolu s kolegy dokázali otevřít ve všech krajských nemocnicích odběrná místa pro testování COVID 19, aby se celý proces urychlil a my se mohli vrátit zpět k našim životům," řekl krajský předseda TOP 09 a náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar.

TOP 09 proto spustila web www.musimetozastavit.cz, který propojuje dobrovolníky s lidmi, kteří naopak pomoc hledají. Interaktivní mapa na webu ukazuje, kde zrovna je pomoc potřeba i kde ji naopak dobrovolníci nabízí. Díky mapě se tak dozvíte, jak se do pomoci zapojit i kde ji najít. Například v Hradci Králové se šijí roušky či tisknou pomocí 3D tiskárny obličejové štíty do nemocnice, pečovatelských zařízení, k praktickým lékařům a na další potřebná místa.

„Poté co se ukázal absolutní nedostatek ochranných ústenek - roušek se v našem městě spontánně vytvořila dobrovolnická akce Hradec Králové šije roušky, středobodem této iniciativy se stal spolek Mluvme spolu. Po rychlé komunikaci s koordinačním týmem jsem se velmi rád do akce zapojil a komunikoval s organizacemi, kterým se absolutně ochranných pomůcek nedostávalo. Chtěl bych ještě jednou velmi poděkovat všem, kteří dokázali akci organizačně zabezpečit, ale zejména těm, kteří neváhali pomoci, a že švadlen bylo více než sto. Výsledkem akce bylo to, že za dva týdny se podařilo ušít a distribuovat přes 13 000 roušek. Za to mnohokrát děkuji, táhneme za jeden provaz a zvládneme to,“ komentoval předseda regionální organizace TOP 09 Hradec Králové a spoluorganizátor Jakub Sofka.

„Poslední dva týdny patřily – při vědomí obrovského nedostatku ochranných pomůcek – intenzivní snaze naplnit tu nejurgentnější poptávku zejména ze strany zdravotníků a sociálních pracovníků výrobou ochranných obličejových štítů. Do těchto aktivit se intenzivně zapojili také kolegové z TOP 09 a Hradeckého demokratického klubu, kteří byli součástí projektu 3D TISKNU proti COVID-19 - Královehradecký kraj. V rámci této akce se podařilo vyrobit a distribuovat více než 3300 štítů, které pomáhají chránit zdraví lidem nasazeným v první linii v boji proti Covidu. Financování materiálu na výrobu štítů probíhalo díky dohodě s radním pro zdravotnictví Alešem Cabicarem ze zdrojů Královéhradeckého kraje. Velká část těchto pomůcek pak putovala pro stomatology a ambulantní lékaře našeho kraje,“ uvedla předsedkyně Hradeckého demokratického klubu a iniciátorka tisku štítů Pavlína Springerová.

V Hostinném, Hřibojedech i ve Starých Hradech se zase můžete zapojit do šití roušek a v Broumově Vás mohou inspirovat potravinové balíčky, které v případě potřeby budou zajištěny městem od obchodů s potravinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.