Čečilová (VV): Týká se nás Ukrajina?

19.03.2014 12:30

Někdo říká ano, jiný ne. Domnívala jsem se, že rozdílnost názorů je daná zkušeností generace, zažila Mnichov na straně jedné a novou generací vyrůstající po válce na straně druhé. Kupodivu nikoliv.

Čečilová (VV): Týká se nás Ukrajina?
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Alice Čečilová

Můj malý průzkum ukázal rozdílnost názorů napříč generacemi, úrovní vzdělání a nezávisle na pohlaví.

Zásadní význam pro mne má ovšem fakt, že většina oslovených se jednoznačně přihlásila k sounáležitosti k zemi, jejíž historie je mnohem strastiplnější než ta naše. Také proto, že jejím východním sousedem je rozpínavá velmoc. Představa, že východní hranice Ukrajiny je od nás na hony vzdálena ještě neznamená, že požár, který zde začíná hořet, se nedostane až k nám.

Rusko chce Krym, protože zde má vojenské pozice a vojenský arsenál. Způsob, jakým se ovšem Krymu zmocňuje, tj. použitím síly a polovojenskými metodami, ukazuje na dominantní postavení armády v ruské společnosti a domnívám se, že prezident Putin není sto její postavení změnit. Získat Krym by beze sporu šlo i jednáním s Kyjevem a neříkám, že jednání by byla snadná, ale znáte to - když se dva domluvit chtějí, tak to jde. Kladu si tedy otázku, zda skutečně vládne Rusku Putin, či jak tomu bylo vždy- stále silná generalita. V druhém případě považuji veškeré snahy o vytvoření demokraticky svobodné ruské společnosti za velmi nelehké, o to víc mají ovšem jejich představitelé můj obdiv a podporu. Nicméně situace v Rusku nasvědčuje tomu, že silný totalitní stát se většině Rusů líbí. Pravděpodobně díky propagandě poukazující na „pořádek“ v zemi a fiktivního nepřítele.

Je snadné vyslat vycvičené jedince k rozdmýchání národnostních a sociálních nepokojů v podstatě kamkoliv, nejen na východní Ukrajinu a zažehnout tím požár občanských nepokojů. Jejich uklidnění trvá generace, rychlý smír dokáže nastolit jen totalitní režim. Ovšem za jakou cenu.

Vraťme se k naší společnosti. Přibývá sociálně slabých, nezaměstnaných a nespokojených. Máme slabou armádu a bohužel také neprozíravou politickou scénu. To, že se máme relativně „pořád ještě dobře“ neznamená, že jsme silným státem. Naopak, jsme velmi zranitelnou společností.

Svou úvahu na téma Ukrajina zakončím spíše prognosticky. Potřeba obchodů s Ruskem nesmí převážit naše důrazné vymezení vůči metodám, s jakými jeho režim posiluje a rozšiřuje svoji moc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…