Celostátní fórum Pirátů zvolilo nové vedení strany

04.08.2014 12:31

V sobotu 2. srpna proběhlo v Praze zasedání celostátního fóra Pirátské strany, které bylo svoláno za účelem volby nového předsednictva strany. Novým předsedou Pirátů se stal třicetiletý Lukáš Černohorský, předseda oblastního sdružení strany v Moravskoslezském kraji. Pod jeho vedením se Piráti zúčastní na podzim komunálních voleb přibližně v devadesáti obcích a ve třech obvodech ve volbách do Senátu.

Celostátní fórum Pirátů zvolilo nové vedení strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Na post předsedy Pirátů kandidovalo sedm uchazečů, Lukáš Černohorský byl zvolen v druhém kole volby ze tří zbývajících uchazečů. V druhém kole obdržel 78 hlasů, jeho protikandidát Jakub Michálek obdržel 55 hlasů a Ivo Vašíček 41 hlasů.

Celkem hlasovalo 176 členů Pirátů. Na pozice čtyř místopředsedů kandidovalo třináct uchazečů, do druhého kola volby jich postoupilo 6 a následně byli zvoleni Vojtěch Pikal z Olomouce, Dominika Michailidu z Krnska, Ivo Vašíček z Čejkovic a Tomáš Vymazal z Brna.

„Mým krátkodobým cílem je příprava strany na komunální a senátní volby a všestranná pomoc kandidátům. Jedním z mých dlouhodobých cílů bude decentralizace řady stranických činností a systémů, protože v některých oblastech je centralizace až příliš velkou brzdou. Piráti musí být akčnější, zvláště v oblasti internetu. A rád bych, aby se Piráti naučili pořádně recyklovat své staré nápady, a aplikovali je na nové situace.“, uvedl Lukáš Černohorský v kandidátské řeči.

Celostátního fóra se zúčastnila i pirátská europoslankyně Julie Reda. Ve svém projevu ocenila výrazný úspěch českých Pirátů ve volbách do Evropského parlamentu, kteří se se ziskem 4,78 % hlasů stali nejúspěšnější pirátskou stranou v Evropě. Následně pozvala zástupce českých Pirátů jako stážisty do své kanceláře v evropském parlamentu a informovala o své hlavní aktuální agendě, reformě copyrightu a mezinárodní smlouvě TTIP, kterou Piráti kritizují.

Zasedání se zúčastnil i nezávislý senátor Libor Michálek navržený Piráty a zvolený s podporou Pirátů, lidovců a zelených. Přislíbil Pirátským kandidátům do senátu podporu v nadcházejících senátních volbách.

Piráti na zasedání také ze svých stanov vyškrtli delegátský systém. Kodifikovali tak ustálenou praxi, kdy na zasedání mohou hlasovat všichni členové strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…