Čermák (ODS): Gynekologem v Irsku

25.11.2017 10:49

Zásadní rozdíl mezi zdravotnictvím v Irsku a u nás je ten, že v Irsku jste povinni o své zdraví pečovat, na rozdíl od našeho státu, který dává právo na zdraví. Odpovídám na dotaz pana Jaroslava K. ohledně mé lékařské praxe v Irsku.

Čermák (ODS): Gynekologem v Irsku
Foto: ODS
Popisek: ODS

Kromě lékařské praxe, kterou provozuji v Ostravě, působím také jako Senior Consultant na soukromé klinice PW Medical Centre v irském Dublinu. Pan Jaroslav mě kontaktoval s dotazem, v čem se liší zdravotní péče v mém oboru v České republice a v Irsku.

Páteří irského zdravotnictví je Státní zdravotní služba (Health  Service Executive – dále HSE), která umožňuje při důkazu nižších sociálních podmínek (přesně definovaných) u trvale pobývajících a pracujících na území Irska nárok na bezplatnou zdravotní péči vydáním tzv. Medical Card. Existuje přesně definovaná sít zdravotnických zařízení a lékařů, kde lze kartu uplatnit. Bohužel specialistům tuto kartu  HSE nepřiděluje. Týká se vesměs nemocnic a GP (General  Practicioner – praktický lékař). I tato karta má však svá omezení a nevztahuje se na některá specializovaná vyšetření, speciální laboratorní odběry a léky.

Nač má nárok žena v těhotenství

HSE vypisuje speciální preventivní programy, které jsou dostupné a bezplatné pro všech obyvatele Irska. Já se setkal pouze se dvěma.První se týká péče o ženu v těhotenství. Každá  žena, která je těhotná a má bydliště v Irsku, má  nárok na tzv. Maternity Care Services  (mateřskou péči v rámci Maternity and Infant  Scheme). Tento program umožnuje pět bezplatných návštěv u GP během těhotenství, pouze první návštěva je placená (50 EUR). GP kontroluje ženu během celého těhotenství, posílá ji do nemocnice pouze na předepsaná vyšetření a pouze při komplikacích ji odesílá ke specialistům. GP rovněž vystavuje doporučení k porodu do přidělené nemocnice. Žena má nárok na dva ultrazvuky, ve 14. a 22. týdnu, a jeden krevní odběr. Genetické testy a speciální odběry pouze za poplatek. Ženy si mohou vybrat, které testy chtějí absolvovat.

Druhý je tzv. Cervical Check Program, který umožňuje bezplatně jednou za tři roky a po 44. roce jednou za pět let bezplatný odběr cytologie z děložního čípku. Tento program je přístupný všem lékařům, pacientka se jednoduše registruje přes internet.

General Practicioner – praktický lékař

Hned po HSE je v pořadí důležitosti General  Practicioner (GP) – rodinný, všeobecný  či  praktický lékař. Tito lékaři jsou multidisciplinární, tzv. mohou poskytovat péči ve všech oborech, mimo stomatologii.K péči o státní pojištěnce musí mít GP přidělen kontrakt, kdy mu vzniká nárok na příspěvek na pacienta a další výhody, nicméně i u něj se platí, i když nikoliv tolik, jako u specialistů.

GP ošetřují  dospělé  i  dětské  pacienty, praktikují ambulantní gynekologii včetně prohlídek těhotných. Kromě toho se někteří GP specializují například na malou chirurgii, pohlavně přenosné choroby a respirační nebo sportovní medicínu. Mohou dělat cokoliv, nač si troufnou – a také to dělají. Velkou skupinou jsou prohlídky těhotných, o které se praktik stará spolu s porodnicí, prohlídky novorozenců a očkování dětí. Se sestrou provádějí odběry krve a odběry na cytologii děložního čípku.Já jsem ihned našel kontakt na GP, se kterým spolupracuji. Vzájemně si posíláme pacientky a spolupráce je výborná.Preventivní prohlídky zde neexistují, každý je zodpovědný za své zdraví sám.

Přísná kritéria pro kvalitní péči

Všichni lékaři jsou povinni po získání licence se registrovat v tzv. Professional Competence, což je systém kontinuálního vzdělávání a každý rok se za něj komoře platí. Tento systém prosazuje Irská lékařská komora ve spolupráci s RCPI  (Royal College of Physicians of Ireland) a s Institute of Obstetricians and Gynaecologists. Lékař je povinen nasbírat za rok 50 kreditů a provést tzv. audit. Cílem je umožnit větší záruku kvalitní péče od lékařů, z nichž mnozí jsou mezinárodní absolventi lékařských fakult. Každoroční kontrola splněných kreditů je velmi přísná a při jejich nesplnění vám mohou odebrat lékařskou licenci.

Co nabízí naše klinika

Soukromé zdravotní pojištění je v Irsku extrémně drahé, u svých pacientek se s  ním setkávám velmi zřídka. Návštěva praktického lékaře je pro držitele Medical Card zdarma, ostatní platí okolo 50 EUR, u specialisty se ceny pohybují od 50 do 150 EUR za návštěvu.

Naše klinika poskytuje  celé spektrum vyšetření od krevních testů po ultrazvuk v 11.–13.týdnu těhotenství, 3D a 4D ultrazvuk, genetické testy  PAPP- A test (12.-14. týden), triple test (14.-20. týden), stěry z čípku děložního a další množství odběrů a vyšetření. Všechny tyto služby jsou zpoplatněny.

V ordinaci máme zaregistrované pacienty mnoha národností z Evropy. Jedná se ale pouze o „private patients”, o pacienty, kteří za návštěvu platí. Vidíme také pacienty od kolegů, protože jim nebylo vyhověno v žádosti o rychlou konzultaci nebo prostě chtějí  „second opinion” – názor dalšího lékaře.Co mě trochu překvapilo, byl příliv pacientek ze Severního Irska, konkrétně z Belfastu. Dozvěděl jsem se, že tam mají pouze jednoho českého lékaře, a ten je stomatolog. Nicméně, z Belfastu do Dublinu je to po dálnici asi 120 km, takže dostupnost je zde dobře zajištěna.

Na co je nutno si dát velký pozor, je riziko soudního sporu, které je zde několikanásobně vyšší a částky se pohybují zcela v jiných řádech.  I proto je povinnost sjednat si kvalitní pojištění přímo na míru vašeho povolání.

Jak jsem se stal prvním českým privátním gynekologem v Irsku si můžete přečíst také na mých stránkách www.mudrpavelcermak.cz.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.