Černoch: Ministr Mládek porušil snad všechna legislativní pravidla

10.03.2015 18:03

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny dne 10. 3. 2015

Černoch: Ministr Mládek porušil snad všechna legislativní pravidla
Foto: Hnutí Úsvit
Popisek: Marek Černoch, poslanec za Úsvit

Vážené kolegyně, vážení kolegové, dámy a pánové. Rád bych tímto jménem poslaneckého klubu Úsvit navrhl vrátit zákon výborům zpět k novému projednávání.

Nejdříve mi dovolte zopakovat, že tak nestandardní projednávání některého zákona se ani v české Poslanecké sněmovně jen tak nevidí. Na jeho schválení byl takový tlak, že ministr Mládek porušil snad všechna legislativní pravidla, předkládal několik verzí zákona, nevypořádal připomínky, kterých bylo více než tisíc.

Nespočítal dopady regulace, takže mu to komise RIA vrátila s negativním stanoviskem.

Zákon se dostal do prvního čtení v listopadu loňského roku, ale pan ministr Mládek musel odcestovat, takže byl zákon stažen a na poslední chvíli byl vpuštěn do druhého čtení těsně před Vánoci. Pak začala nevídaná mela, respektive u energetických zákonů tato mela údajně nastane vždy, ale řada z nás ještě neměla možnost toto prožít. Najednou se vyrukovalo se stovkami pozměňovacích návrhů, jen zpravodaj zákona pan poslanec Urban jich podal přes 180, takže je nepochopitelné, jak zákon vůbec může jít v legislativním procesu dál a tvářit se, že je tato novela v pořádku. V šesti výborech se pozměňovacích návrhů nastřádalo přes 350, a to už měl předtím zákon 1000 připomínek. To je kvalitní zákon, který nám byl slibován? To je zákon, který má rozhodovat o stovkách miliard korun, které všichni za energie platíme?

Hnutí Úsvit uspořádalo v Poslanecké sněmovně tři semináře, na které se málokdo obtěžoval přijít a o zákonu diskutovat. Dozvěděli byste se na nich, že ani po třech měsících projednávání v Parlamentu nikdo netuší, jaký dopad novela bude mít. Ministerstvo něco vypočítalo, ale nikdo netuší, odkud vlastně podklady získalo.

Energetický regulační úřad ani energetické firmy totiž dopad zatím spočítat neumějí. Upozorňují však na řadu rizik, například na plán účelově dělit malé solární elektrárny, čímž státní rozpočet přijde až o 35 miliard korun. Regulátor dále upozorňuje na celou řadu nedostatků. Budu citovat z dopisu paní předsedkyně, který jste zřejmě všichni obdrželi: "Už Ministerstvo průmyslu a obchodu se bohužel v minulosti opakovaně mýlilo v otázce dopadů novel zákonů do cen a výsledkem jsou náklady pro státní rozpočet a všechny občany ve výši 1 bil. korun. Další obdobu solárního boomu si tak už česká ekonomika nemůže dovolit. Proto považuje Energetický regulační úřad za nezbytné, aby byl předem znám dopad do cen a byla eliminována všechna rizika jejich růstu. Projednávaná novela v tomto znění může způsobit kolaps cenové regulace v energetických odvětvích." Tohoto problému si je zřejmě vědoma také vláda České republiky, která již uložila Ministerstvu průmyslu a obchodu připravit do konce roku 2015 další novelu energetického zákona týkající se přímo § 19a, tedy zásad regulace.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je pouze na vás, jak při svém hlasování rozhodnete. Je pouze na vás, zda uvěříte Ministerstvu průmyslu a obchodu, které se již tolikrát ve svých finančních odhadech mýlilo, nebo zda budete sdílet obavy Energetického regulačního úřadu z obrovských rizik předkládané novely.

Energetický regulační úřad již několik let přesně a pravdivě vyčísluje dopady předchozí legislativy na českou ekonomiku a konečné spotřebitele. Všechny prognózy se bohužel postupně naplňují, avšak podařilo se alespoň částečně prosadit nápravu, především byla po tlaku ze strany Energetického regulačního úřadu zastavena finanční podpora pro nové obnovitelné zdroje a současně byl na obnovitelné zdroje zastropován poplatek. Stejně odpovědně Energetický regulační úřad postupuje i nyní, kdy požaduje pouze zajištění rovných podmínek pro všechny účastníky trhu a především ochranu spotřebitelů, občanů naší země, rodin s dětmi a důchodců, tedy těch, kteří se sami nedokážou bránit a musejí důvěřovat orgánům státní správy a svým zvoleným zástupcům, že jejich práva budou hájit.

Hnutí Úsvit zájmy svých voličů chránit chce a chránit bude. Ministerstvo argumenty týkající se ohrožení ochrany těch nejslabších spotřebitelů i energetické bezpečnosti České republiky okázale bagatelizuje. Vzhledem k tomu, jaké výsledky zatím předvedl pan ministr Mládek, nám blikají všechny kontrolky a navrhujeme zákon vrátit do prvního čtení a mít čas na jeho přepracování. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…