Černoch: Přivezli jsme z USA řešení kvót pro imigranty i recept na energetickou bezpečnost

18.05.2015 8:20

Včera jsem se vrátil z jednání v USA. Hlavními body, které jsme s americkými kolegy řešili, byly smlouva TTIP, nelegální imigrace do Evropy, problém radikálního islámu, energetická bezpečnost a vývoj na Ukrajině.

Černoch: Přivezli jsme z USA řešení kvót pro imigranty i recept na energetickou bezpečnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Černoch v redakci PL

Včera jsem se vrátil ze čtyřdenního jednání v USA, kterého jsem se zúčastnil jako člen delegace Parlamentu ČR. Hlavními body, které jsme s americkými kolegy řešili, byly smlouva TTIP, nelegální imigrace do Evropy, problém radikálního islámu, energetická bezpečnost a vývoj na Ukrajině.

O uzavření TTIP je v USA většinově zájem. Američané však zcela chápou naše obavy k současné podobě této smlouvy, ale prosazují svůj postoj. O TTIP se mluvilo opravdu na každém setkání. To nejvýznamnější ale bylo s Davidem Weinerem, zástupcem hlavního amerického vyjednavače TTIP. O této smlouvě jsme jednali také s představiteli Googlu. Výhody smlouvy pro nadnárodní společnosti jsou totiž jedním z konfliktních bodů ve vyjednávání.

V rámci imigrace a povinných kvót jsme jednali s Antoinem Ripollem, vedoucím Styčného úřadu Evropského parlamentu při Kongresu USA a jeho kolegy. Tyto kvóty striktně odmítám. Výsledná reakce byla, že to je "naše věc" a Američané od toho dávají "ruce pryč". Na každém jednání jsem zdůrazňoval, že nelegální imigrace je nejen "náš" problém, ale i problém USA, protože to je bezpečnostní riziko nejen pro Evropu, ale i pro Ameriku. Pro ně je prioritní problém Islámského státu, který pro USA znamená hrozbu teroristických útoků na jejich území. Řešili jsme také celkovou situaci v Sírii, Iráku a možné kroky proti Islámskému státu.

Jednali jsme také o situaci na Ukrajině se Stevenem Piferem, ředitelem Brookings Arms Control and Non-Proliferation Initiative, bývalým velvyslancem na Ukrajině a poradcem prezidenta Clintona.

Velmi důležitým tématem byla energetická bezpečnost. Toto jednání proběhlo s Jimem DeMintem, prezidentem think-tanku The Heritage Foundation. The Heritage Foundation je nejvlivnější washingtonský konzervativní think-tank a prezident DeMint je jedním z celoamericky nejznámějších představitelů hospodářského a hodnotového konzervatismu. Proto jsme ho také pozvali do ČR na seminář, který se bude věnovat energetické problematice.

Během 4 dnů jsme absolvovali setkání a jednání s kongresmany Jeffem Fortenberrym, Debbie Dingell, Jasonem Chaffetzem, Devinem Nunesem nebo senátorem Billem Nelsonem. Ten se  před nástupem do senátorského postu v roce 2001 zapsal do dějin jako jeden z astronautů na palubě raketoplánu Columbia, jehož návrat z vesmíru v lednu 1986, byl poslední úspěšnou misí NASA před neštěstím raketoplánu Challenger nad floridským Cape Canaveral.

Na velvyslanectví ve Washingtonu jsme se setkali také s našimi krajiny. Návštěva české delegace byla celkově velmi úspěšná. Výsledky našeho jednání pomohou České republice s řešením palčivých problémů s imigranty i energetikou. Proto byla pro mě cesta do USA velmi podnětná. Mým cílem je zamezit problémům, které by negativně ovlivnily životy českých občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.