Černoch (Úsvit): Babišův přehlížený střet zájmů. Šije si ministr zákony na míru?

05.04.2015 9:25

Před nedávnem proběhl celorepublikový sjezd ČSSD. Ne, že by snad přinesl něco překvapivého. Pan Sobotka jako jediný kandidát drtivě zvítězil, stál v záři reflektorů se svým širokým úsměvem, jeho odpůrci se drželi vzadu, zkrátka vše bylo, jak má být.

Černoch (Úsvit): Babišův přehlížený střet zájmů. Šije si ministr zákony na míru?
Foto: Hnutí Úsvit
Popisek: Marek Černoch, poslanec za Úsvit

Jedna věc mě ale zaujala. Pan Sobotka se poslední dobou setkává s koaliční kritikou od pana Babiše, která byla hlasitě slyšet na nedávném, také nepřekvapivém, sjezdu hnutí ANO. Byl jsem tedy zvědavý, zda bude Bohuslav Sobotka kontrovat. Zvědavý jsem byl hlavně z toho důvodu, zda se znovu zvolený předseda opět projeví jako bojácný nesmělý školáček, který si to nechce rozházet ani na jednu stranu a za trochu oblíbenosti prodá důstojnost svojí i ČSSD. A dle očekávání se tak také stalo. A co víc, Sobotkova kritika Babiše nakonec byla vpravdě tragikomická, snad až směšná a na druhou stranu dost alarmující.

Prohlásil, že u Babiše má problém se stále trvajícím rizikem střetů zájmů. Cože??? O čem tu pan Sobotka mluví??? S rizikem??? S jakým rizikem???  Nejsem zaujatý, ale pan Babiš je v největším střetu zájmů, který historie naší země absolutně nepamatuje a ke kterému se nikdo nikdy ani nepřiblížil! Jediný majitel druhé největší korporace v zemi je zároveň ministrem financí. To je naprostá koncentrace střetů zájmů už ve své podstatě. A to je realita. Ministr financí má skrze finanční úřady přístup k detailním účetním informacím jakékoli firmy v zemi. Ministr financí předkládá a obhajuje zákony, které mají přímý dopad na jeho podnikání. A tyto zákony ve sněmovně procházejí hlasováním koalice, kde jsou poslanci hnutí ANO pod direktivou jediného muže a slabí koaliční partneři si netroufnou jít proti.

O takovém případu se zmínil Miroslav Kalousek v otázkách Václava Moravce. Jde o to, že vláda (fakticky ministerstvo financí) předkládá k projednání Zákon o spotřebních daních, jehož součástí je i Zákon o povinném přimíchávání biopaliv. Na tomto místě je třeba upřesnit, že se jedná o tzv. biopaliva I. generace, která evropská komise posoudila jako slepou uličku a nařídila ukončení jejich používání nejpozději do roku 2020. Tento termín má reflektovat termíny jednotlivých členských zemí, ve kterých jsou uzákoněny. V naší zemi tento termín vyprší v polovině tohoto roku. Může mi tedy pan Babiš vysvětlit, proč předkládá prodloužení tohoto zákona na dalších 5 let až právě do roku 2020?

Dokonce i ministr zemědělství Jurečka k tomuto návrhu připojil vážnou připomínku, která byla po domluvě pana Babiše rekvalifikována na standardní a byla pak vládou zamítnuta. Zde je mimochodem vidět, kdo je v současné vládě skutečným mužem č. 1. Pan Kalousek prohlásil, že toto pětileté (zbytečné) prodloužení bude stát naší zemi na nevybrané spotřební dani z těchto paliv až 9 miliard a Agrofert z toho získá cca polovinu. Toto číslo v tuto chvíli nedokážu potvrdit, ani vyvrátit, ale že biopaliva jsou významnou položkou v podnikání Agrofertu s nemalým ziskem, je asi všem jasné. Pořád žádný střet zájmů? Co třeba prosazení tzv. levné nafty pro zemědělce? V čemže podniká Agrofert? Pořád nic? A takto bychom mohli pokračovat dále.                                                                      

Vážený pane Sobotko, rád bych Vám připomněl pár faktů. Že tyto bezprecedentní střety zájmů vzniknou, bylo jasné bez nejmenších pochyb zcela automaticky ve chvíli, kdy jste právě vy pana Babiše ministrem financí navrhl a prezident Zeman jmenoval. Takže pokud se v noci budíte hrůzou z případných rizik střetů zájmů, musím Vás uklidnit, že tyto jsou i díky Vám na světě už rok a půl a to v plné síle a podobě, jakou tu nikdo nepamatuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Černoch

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…