Černoch (Úsvit): Bojovníci Islámského státu mohou být už teď v ČR

02.06.2015 9:40

Europol varuje před extremisty. Nyní má na seznamu kolem 6 tisíc lidí, kteří mohou být napojeni na radikální skupiny včetně Islámského státu. U 1500 lidí ze seznamu se toto podezření již potvrdilo.

Černoch (Úsvit): Bojovníci Islámského státu mohou být už teď v ČR
Foto: Hnutí Úsvit
Popisek: Marek Černoch, poslanec za Úsvit

Nad nebezpečím, které se na nás doslova valí nejenom z Islámského státu, ale i dalších států, nesmíme zavírat oči. Uprchlíci pro nás znamenají nejenom kulturní, ale hlavně zdravotní a bezpečnostní riziko. Utečenci sebou přináší svou kulturu, zvyky, náboženství a nejsou zrovna tolerantní ke křesťanské a evropské tradici. Ve státech, kam uprchlíci směřují, se také začínají objevovat nemoci, které se tam dříve nevyskytovaly, nebo byly považovány za vymizelé, vyléčené.

K tomu všemu se však musí přičíst to největší riziko, riziko bezpečnosti. Už dávno sami bojovníci Islámského státu konstatovali, že mezi imigranty mají své zástupce. To ostatně potvrdil i Europol, který jasně a důrazně varuje před extremisty, kteří mají evropské pasy a volně se pohybují mezi členskými státy. Na seznamu má nyní Europol kolem 6 tisíc lidí, kteří mohou být napojeni na radikální skupiny včetně Islámského státu. U 1500 lidí ze seznamu se toto podezření již potvrdilo.

Naše vláda ale tento problém fatálně podceňuje. Všude po Evropě se přijímá protiteroristická legislativa. Svět se mění a zákony se musí měnit s ním. K dispozici máme například analýzy od docenta Gřivny z Katedry trestního práva Univerzity Karlovy, který popisuje mezery v české legislativě. Nyní právě předkládáme zákaz vojenské služby u Islámského státu. Dnešní paragrafy totiž zakazují službu v armádách cizích států. Protože Islámský stát ale není mezinárodně uznávaným státem, chceme docílit takové úpravy, která by se na Islámský stát vždy vztahovala.

Dále jsme předložili návrh zákona, aby církve procházely povinnou bezpečnostní prověrkou ze strany BIS, policie a vojenského zpravodajství dříve, než se jim udělí právo např. zakládat církevní školy, nebo dělat duchovní služby v armádě a ve věznicích. Vláda náš návrh na změnu zákona o církvích naprosto nesmyslně odmítá.

Děláme maximum pro to, aby byla zachována bezpečnost našich občanů a jejich jistoty. Tento problém nesmíme podcenit. Jednou jsme v Shenghenu, a tak je pro nás v této souvislosti volný pohyb osob jedním z hlavních rizik. Současná vládní opatření jsou podle mého názoru nedostačující a přístup české vlády by se měl velmi rychle změnit. Jedině tak můžeme předejít budoucím problémům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…