Černoch (Úsvit): Chceme jasné garance, že premiér Sobotka zabrání přijetí kvót

19.05.2015 14:14

Poslanecký klub hnutí Úsvit chce garance premiéra Sobotky ke kvótám pro imigranty

Černoch (Úsvit): Chceme jasné garance, že premiér Sobotka zabrání přijetí kvót
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Černoch v redakci Parlamentních Listů

Poslanecký klub hnutí Úsvit se na svém zasedání zabýval 2 návrhy Evropské komise na kvóty pro přijímání uprchlíků. Prvním se spouští tzv. nouzový mechanismus, ve kterém by Česká republika měla přijmout 525 uprchlíků. Druhým návrhem je tzv. trvalé přemisťování azylantů mezi zeměmi EU, v rámci něhož bychom museli přijmout přes 5500 utečenců. 

Poslanecký klub se, vzhledem k závažnosti tohoto problému, rozhodl navrhnout mimořádný bod Poslanecké sněmovny, kterým by měla být Informace předsedy vlády o návrhu Evropské komise na kvóty pro přijímání uprchlíků.

„ Chceme vědět, co vláda dělá proti tomu, aby byly kvóty zavedeny – sedět s rukama v klíně totiž nestačí. Chceme jasné garance, že premiér Sobotka zabrání přijetí kvót. Chceme, aby se premiér zavázal Sněmovně, že za nepřijetí kvót přebírá osobní odpovědnost“, konstatuje předseda poslaneckého klubu Marek Černoch.

Poslanec Martin Lank k tomu dodal: „Velmi nás zneklidnila slova předsedy Europarlamentu Martina Schulze, který řekl, že mnoho zemí mluví za zavřenými dveřmi jinak, než na mikrofon. Do toho mi zapadá i to, že například poslanci ČSSD hlasovali pro tyto kvóty“.

Je totiž otázka zda to naše vláda s bojem proti kvótám bere vážné – zejména, když je v čele silně pro-evropská sociální demokracie. Od vlády chceme vědět, jaké konkrétní kroky učiní, mluvit nestačí. Můžeme být totiž jednoduše přehlasováni.

Přijímat uprchlíky není řešením problému. Jejich příliv je obrovský. V loni získalo azyl více než 185 tisíc lidí z celkových 626 tisíc žadatelů. Jen během předminulého víkendu pobřežní stáž ve středozemním moři vytáhla z moře přes 7000 uprchlíků. Podle odhadů může dorazit letos jen do Itálie až 200 tisíc nelegálních imigrantů.

Je potřebné naopak přijmout opatření, které zabrání tomuto nekonečnému proudu. Je třeba zásadně posílit ochranu hranic EU, podstatně zvýšit rozpočet agentury Frontex a zároveň stabilizovat oblasti, odkud uprchlíci přicházejí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce