Černoch (Úsvit): Dluhy se platit musí. Jde ale o to, jak jsou exekuce prováděny

30.01.2015 19:00

Tisková zpráva poslance Marka Černocha k návrhům Pracovní komise k problematice postavení exekutorů a exekučnímu řádu

Černoch (Úsvit): Dluhy se platit musí. Jde ale o to, jak jsou exekuce prováděny
Foto: red
Popisek: Ředitel privátní letecké společnosti a kandidát za Úsvit přímé demokracie Marek Černoch

Dnes dopoledne proběhlo klíčové jednání Pracovní komise k problematice postavení exekutorů a exekučnímu řádu. Cílem této skupiny je najít řešení pro ukončení obchodování s dluhy, pro nastavení spravedlivých podmínek a postupů při vymáhání pohledávek tak, aby výsledkem takových snah nebyly jenom další vyšší závazky občanů, kteří dluží. V této komisi jsou zástupci Ministerstva spravedlnosti, zástupci stran Parlamentu ČR napříč politickým spektrem a dalších subjektů, jako je například Člověk v tísni, Soudcovská unie nebo Exekutorská komora.

Zástupci Pracovní komise k problematice postavení exekutorů a exekučnímu řádu se shodli, že se dluhy platit musí. Nicméně jde o samotnou formu, kterou jsou exekuce prováděny. S jistotou se dá zamezit mnohým komplikacím, nedorozuměním a drsným praktikám, se kterými se dlužníci setkávají.

Proto se Pracovní komise se rozhodla doplnit do již existujících a projednávaných návrhů zákonů doplnit, aby nebyl dlužníkům exekučně zabavován majetek v hodnotě do výše 1000 Kč. Dále jde o rozšíření seznamu věcí, které exekutor nesmí zabavit při tzv. mobiliární exekuci. To souvisí s tím, že zabavovány by neměly být ani několik let staré spotřebiče, například ledničky nebo pračky. Jednou ze změn by mělo být i to, že pokud je dlužní částka nižší, než padesát tisíc korun, dlužníkovi by nesměla být exekučně prodána nemovitost.

Poslanec Marek Černoch uvedl: „Jako člen Pracovní komise k problematice postavení exekutorů a exekučnímu řádu vím, že problémy spojené s exekucí, zasahují denně do života asi jednomu milionu českých občanů. Osobně proto řešení exekučních problémů v ČR považuji za boj o milion životů. Celkem projednáváme sedm sněmovních tisků a jeden vládní. Hledáme pro občany České republiky ta nejlepší řešení“, dodává.

Úsvit přímé demokracie dlouhodobě podporuje změnu exekučního řádu a chce ukončit obchod s dluhy. A to například díky prosazování principu teritoriality, podle kterého by byly jednotlivé případy přidělovány exekutorovi podle místní příslušnosti.

Marek Černoch, předseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit, předseda Pracovní komise

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…