Černoch (Úsvit): Drábkova reforma „uzdravila“ tisíce postižených! Je na nás křivdy napravit

21.04.2015 12:18

V dnešní době dochází k častému zneužívání sociálních dávek a nejrůznějších státních příspěvků.

Černoch (Úsvit): Drábkova reforma „uzdravila“ tisíce postižených! Je na nás křivdy napravit
Foto: Hnutí Úsvit
Popisek: Marek Černoch, poslanec za Úsvit

Například v oblasti ubytování pro sociálně slabé. Naší prioritou musí být zajištění toho, aby finance, pro sociální pomoc, byly investovány adresně, konkrétně, individuálně a smysluplně. Tuto konkrétnost, ale musíme řešit. Proto jsem rád, že se uskutečnil seminář, který řešil problematiku příspěvků pro zdravotně postižené a který zorganizovala poslankyně hnutí Úsvit a členka Výboru pro sociální politiku Jana Hnyková.

Ze své osobní zkušenosti mohu potvrdit, jak těžká je komunikace s českými úřady, když se domáháte finančních prostředků potřebných pro člena rodiny, který musí mít zvláštní péči. Moje dcera se narodila se zdravotním problémem. Tento problém bohužel vyžadoval pořízení speciálních přístrojů. Odpověď ze strany sociálních pracovníků zněla: „Jestli něco potřebujete, tak si to kupte! “. Najednou zjistíte, že i když pravidelně platíte daně, zdravotní a sociální pojištění, tak nemusíte mít nárok na sociální pomoc, kterou potřebujete.  A to je opravdu pro „postižené rodiny“ velmi stresující. Stát někde vyplácí miliony, nechá lidi si dělat ze sociálních dávek lukrativní byznys a ti, kteří to opravdu potřebují, se dál potýkají s těžkými životními situacemi. Takhle tedy ne!.  A to je jeden z mnoha z důvodů, které jako politik můžu změnit. Stát musí být sociálně spravedlivý.

Z lidského hlediska je nepřípustné, aby se díky změně posuzování nároku na příspěvek na péči dostávali těžce zdravotně postižení a jejich rodiny, do existenčních problémů. Celá situace přitom trvá více, než tři roky. Do konce roku 2011 se posuzovalo podle 36 kritérií v zákoně o sociálních službách a cca dalších 60 v prováděcí vyhlášce. Nicméně od roku 2012 se posuzuje podle pouhých deseti životních situací! Jaký je výsledek? Řada lidí je přeřazována do lehčího stupně závislosti, než jaký je jejich reálný zdravotní a sociální handicap.  Navíc se tyto komise často chovají neeticky. Opravdu je toto možné???

Proto budu maximálně podporovat všechny návrhy, které povedou k vyřešení současné situace. Finance musí být určeny  těm, co je skutečně potřebují a jsou na státní pomoc odkázáni. Podle mého názoru je prioritně zapotřebí dosáhnout efektivního přerozdělení státních příspěvků a dávek. Rodiny, které se o postiženého člena starají, si denně prochází těžkými existenčními situacemi, které jsou psychicky vyčerpávající. Stát by měl tuto existenční stránku odlehčit, aby se tato rodina mohla soustředit na zdravotní pomoc postiženého člověka.

S mými poslaneckými kolegyněmi, Janou Hnykovou a Olgou Havlovou jsme se proto dohodli, že budeme apelovat ministerstvo, aby neprodleně odstranilo všechny negativní body způsobené exministrem Drábkem. Pokud se tak nestane do konce června tohoto roku, předložíme společně s mými kolegy vlastní návrh legislativní návrh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Černoch

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.