Černoch (Úsvit-NK): Padesátiminutové vystoupení pana ministra Zaorálka bylo opět o ničem

12.02.2016 13:30

Projev na 39. schůzi Poslanecké sněmovny dne 12. 2. 2016

Černoch (Úsvit-NK): Padesátiminutové vystoupení pana ministra Zaorálka bylo opět o ničem
Foto: Hnutí Úsvit
Popisek: Marek Černoch, poslanec za Úsvit

Dámy a pánové, děkuji za slovo. Mě taky mrzí velmi, že pan ministr Zaorálek opustil tohleto jednání, tuhletu zprávu. Protože invektiva a napadání toho, že opozice je ta, která brání tomu, aby se to všechno řešilo, mi přijdou absolutně nemístná, nemístná, a pan kolega Ondráček to tady řekl - je to impotentní politika, nic víc.

Turecko, a to tady nezaznělo, nás vydírá, spolupracuje s Islámským státem, bombarduje a útočí na Kurdy, kteří se snaží řešit tu situaci v regionu, o kterém nestále mluvil. Erupce na Balkáně - ano, může se to stát. Tak proč nechráníme své hranice, proč nechráníme své hranice my sami? A říkat, že vláda dělá vše pro to, aby se ta situace řešila - není to pravda, není to pravda, protože Úsvit byl a je jediná strana, která tady opravdu reálně navrhovala zákony a navrhuje zákony. Ať už je to zákon o tom, aby se azylová řízení právě vedla mimo Evropu, mimo schengenský prostor a dostávali se sem pouze lidé, kteří na ten azyl mají nárok.

Pan kolega Foldyna to tady také zmínil. Přicházejí sem lidé, kteří si neváží naší pomoci, kteří opovrhují naší pomocí. Není to správně. Jestliže Evropa na něco dojede, tak je to na to, že se neustále budeme točit na tom, že si budeme povídat o tom, že my musíme pomáhat. Nemusíme pomáhat, ti lidé si toho neváží. Stačí se podívat do Jihlavy, stačí se podívat na balíčky, které odhazují, balíčky s pomocí.

Proto, v tomto směru si myslím, že to padesátiminutové vystoupení pana ministra Zaorálka bylo opět o ničem. A poslední informace. Veřejnost není klidná. Pane ministře, běžte se podívat ven. Veřejnost není klidná. A bohužel tu otázku asi nezodpovíte, protože tady nejste. Obhajujete Turecko, nebo obhajujete Českou republiku? Děkuji, a jenom... (Předsedající poukazuje na čas)... já vím... jestli mohu navrhnout přerušení téhle schůze, protože tady není nikdo, kdo by nám relevantně odpovídal a myslím si, že teď už to pozbývá jakékoliv ceny. Děkuji.

Děkuji za slovo. Pan ministr určitě může hovořit, jak dlouho chce. Bohužel během těch informací, dlouhých informací je to vždycky o tom, co bylo, co je. Ale nejsou tam jasné konkrétní kroky, jakým způsobem se ta situace bude řešit. A jenom v rámci toho, jak se tady dnes všichni bijí v prsa, jak to chtěli řešit, tak si to řekněme na rovinu. Jestli opravdu někdo upozorňoval na imigrační krizi a jestli se řešení této krize věnoval, tak to byl Úsvit. V případě, když tady vidím, kolik lidí dnes to řeší, tak určitě velmi rádi přijdete na demonstrace, až bude dělat Úsvit spolu s Blokem proti islámu na Hradčanském náměstí, protože tam bylo víc než deset tisíc lidí.

Takže kdyby byli lidé klidní, jak se říkalo, tak by tam asi těžko přišlo tolik lidí. Tak to jenom na začátek.

Myslím si, že je velmi špatným zvykem vlády k informaci k imigrační krizi, aby byla o referátu toho, co se udělalo, jaká je vlastně historie problémů, ale nepadly tam žádné jasné kroky. Podstatnější a důležitější je, co se bude dít do budoucna a jaké postoje bude Česká republika zastávat při jednání v Evropě a jaké postoje a jakým způsobem ona sama bude řešit celou tu krizi. Bohužel jsme se za celou dobu imigrační krize tyto informace nedozvěděli a jsme svědky toho, že Evropská unie se pouze plácá po zádech a zároveň plácá ve své neschopnosti proti nelegálním imigrantům zakročit. Česká vláda bohužel v tomto směru pouze přikyvuje.

Doufám, že i ti nejvyšší a největší vyznavači Evropské unie už pochopili, že čekat na rázný krok Evropské unie je horší než čekání na Godota. Přesně tak si dnes připadají i občané České republiky. Podstatný rozdíl je ale v tom, že během tohoto čekání se na nás valí opravdu obrovské vlny, hordy lidí, kteří si neváží, neváží (s důrazem) naší pomoci a přicházejí ze všech koutů světa. A neustále se tady omílá, že jsou to lidé hlavně ze Sýrie. Jsou to lidé i z jiných států. Jsou to lidé i z Afriky.

A jsou to lidé, kteří přicházejí za těmi ekonomickými výhodami.

Všechny evropské vlády vidí neschopnost Evropské unie a všechny vlády na tu neschopnost reagují. Uzavírají své hranice. Přijímají změny legislativy, protože žádný z právních systémů, ať už jde o azylové, nebo pobytové právo, nepočítal s tím, že do Evropy bude proudit milion lidí ročně. Česká republika je v současné době patrně jedinou zemí, kde například podstatné zpřísnění imigrační politiky musí navrhovat opoziční strana.

Jsem velmi rád, velmi rád (s důrazem), že Poslanecká sněmovna tento problém opravdu začíná vnímat také a že jste v úterý podpořili náš návrh na zpřísnění azylového zákona, a to i přesto, že k němu dala vláda negativní stanovisko. I to svědčí o odtrženosti vlády od toho, co si myslí nejen občané, ale i poslanci.

Chceme přijmout usnesení, která zaúkolují vládu ke konkrétním krokům. Chceme, aby vláda zavedla trvalou ochranu státních hranic a aby odmítla a dále odmítala imigrační kvóty. Především však žádáme, aby vláda garantovala, že zabrání vzniku muslimských komunit, které budou šířit radikální islám, právo šaría v České republice. Pokud tento krok slíbil na Slovensku premiér Fico, nevíme a nevidíme jediný důvod, proč by se něco podobného nemohlo stát i u nás a za něco podobného by se nemohl zaručit i náš premiér pan Sobotka.

Vážení kolegové, velkou naději vkládáme především do následujících návrhů usnesení. Jednak chceme, aby Poslanecká sněmovna vyjádřila nedůvěru dosavadní imigrační a bezpečnostní politice Evropské unie. Ve Sněmovně mezi vámi snad není jediný poslanec, který by byl spokojený s neschopností Evropské unie řešit imigrační krizi a na tuto krizi reagovat. Proto věříme, že se najde odvaha tento silný vzkaz Evropské unii vyslat.

A náš poslední návrh reaguje na slova tureckého prezidenta Erdogana o posílání imigrantů do Evropy. Toto vyjádření považujeme za naprosto nepřijatelné.

Navrhujeme proto, aby Poslanecká sněmovna odsoudila Erdoganovo vyjádření, označila ho za vydírání a odmítla se takovému tlaku podřizovat a takovému tlaku ustoupit. Stále více se ukazuje, že to, před čím jsme varovali, že Turecko není spolehlivý partner, tak je pravdou. Turci dlouhodobě podporují sunitské islamisty v Sýrii, bombardují Kurdy, nedělají prakticky nic proti pašerákům lidí, kteří operují z tureckého území. Zatímco neprodyšně uzavřeli hranici pro Kurdy, nechávají tudy proudit cisterny s ropou Islámského státu a teroristy včetně těch, kteří měli podíl na atentátech v Paříži, tímto podporují.

Evropská unie a zejména německá kancléřka Merkelová ovšem na Turecko hodně sázejí a za slíbené tři miliardy euro měl Erdogan zastavit nelegální migraci do Evropy. K tomu ještě šéfka německé vlády o své vůli slíbila převzít od Turků statisíce migrantů a rozdělit je po Evropské unii podle kvót. Úsvit tomuto postupu říká jasně NE. Podle nás by Evropská unie tyto tři miliardy, možná šest a možná také více, třeba třicet, o kterých mluví Erdogan a Turecko, se daly využít daleko lépe, daly se využít k důsledné ochraně schengenských hranic. A Česká republika by měla začít co nejdříve začít bránit ty své.

Závěrem bych velmi rád podotkl, že Úsvit je opravdu jediná strana, která dělá ty reálné kroky. A tím bych reagoval na pana kolegu Šarapatku, který zde na začátku hovořil a má pravdu, že neustálé mluvení, mluvení, mluvení, a je to vidět i na výborech, když jsme byli teď na V4 v Polsku, neustálé plácání se po ramenou, nehledání jasných cest, tak má v tom pravdu. Ale máme připraven návrh zákona na to, aby se azyl, azylová řízení řešila mimo Evropu. Chtěli jsme po vládě, aby z rozpočtu dala peníze na technologickou ochranu hranic, aby se vymezily prostředky na přijetí 3 000 policistů, kteří by byli schopni chránit hranici.

Přestaňme se neustále točit kolem toho, že musíme pomáhat všem. Zopakuji to tady ještě jednou. Myslím si, že poslední událost z Jihlavy, ve které došlo k absolutnímu pohrdání naší pomocí, kdy lidé, kteří přišli a říkali: jsme perzekuováni, pomozte nám; tak ve velmi krátké době říkají: přestěhujte nás do nějakých hezkých bytů, my nebudeme bydlet v těchto vymalovaných kravínech; tak mi přijde jako pohrdání. A pan kolega Ondráček to zde řekl: Posadit na letadlo a na jejich náklady okamžitě poslat zpět. Stejně tak jako obrázky potravinových balíčků, které se válejí na zemi, oblečení, které se válí na zemi. Je to tak.

Neustále se motáme kolem hodnot. Také to tady několikrát padlo. Ale pokud evropské elity a i vláda nejsou pro ty hodnoty schopny nic udělat, nejsou schopny se za ně postavit, ty hodnoty nejsou zadarmo a je potřeba za ně bojovat.

A poslední věcí - právní stát také. Mluvíme o právním státu, ale například islámské právo přináší aspekty, které nejsou slučitelné s naším právem. A věřím, že tyto neslučitelné body nebudeme tolerovat.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.