Černoch (Úsvit-NK): Pane premiére, zveřejníte zvukové záznamy z roku 2004, aby se občané dozvěděli pravdu o OKD?

12.01.2017 19:15

Projev na 54. schůzi Poslanecké sněmovny 12. ledna 2017 - interpelace na premiéra Sobotku

Černoch (Úsvit-NK): Pane premiére, zveřejníte zvukové záznamy z roku 2004, aby se občané dozvěděli pravdu o OKD?
Foto: Marek Černoch
Popisek: Marek Černoch

Pane premiére,

v úterý jsme projednávali privatizaci OKD a já se vás ptal, jestli zveřejníte inkriminovaný záznam z jednání vlády z roku 2004, kdy jste byl ministrem financí a kdy došlo k privatizaci OKD. Tento důležitý záznam žádal zveřejnit nejen Pavel Kuta z Fondu národního majetku, jeden z obžalovaných v kauze OKD, ale žádala to i média. Nedošlo k tomu a přitom tento záznam by nejspíše vnesl světlo do celé kauzy.

OKD bylo prodáno panu Bakalovi za 4 mld. korun. Prodejem tisíců bytů zahrnutých do privatizace dostal pan Bakala OKD zdarma. Odhadní cena zveřejněná Ernst and Young byla ale 52 mld. Rozdíl je tedy 48 mld. korun. Česká republika a naši občané byli okradeni o 48 mld. korun. Teď dojde i navíc v Moravskoslezském kraji ke nezaměstnanosti, sociálním problémům, zavírají se doly, dělají se zabezpečení dolů a tak dále. Vedle obrovských problémů, které budou muset lidé v tomto regionu řešit, to budou další stovky miliónů korun, které budou muset naši občané zaplatit ze svých vlastních daní.

Vy říkáte, jak je vaše vláda transparentní, jak bojujete proti zlodějnám. A tady děláte, že se nic neděje. Nepřijmu tezi, že je vše promlčeno, že zákony platí jen pro někoho, že spravedlnost neexistuje, že o nic nejde. Prostě nepřijmu.

Proto se vás, pane premiére, ptám. Zveřejníte inkriminované zvukové záznamy z roku 2004, aby se občané dozvěděli pravdu? A druhá otázka. Pokud říkáte, že za nic nemůžete, máme podpisy ke zřízení vyšetřovací komise. Podpoříte tedy zřízení této vyšetřovací komise vy osobně?

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky