Černoch (Úsvit-NK): Zveřejněte tu nahrávku. Udělejte rázný krok a ukončete debaty ohledně OKD

10.01.2017 18:49

Projev na 54. schůzi Poslanecké sněmovny dne 10. 1. 2017

Černoch (Úsvit-NK): Zveřejněte tu nahrávku. Udělejte rázný krok a ukončete debaty ohledně OKD
Foto: Marek Černoch
Popisek: Marek Černoch

Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, chtěl bych vám popřát mnoho úspěchů v tomto roce, poprvé na mikrofonu.

Teď už ke kauze OKD. Já jsem si podrobně prošel co nám tady minulý rok při mimořádném bodu řekl k privatizaci OKD pan premiér Sobotka. Jeho slova jsou ovšem naprostou fraškou a výsměchem nejenom poslancům, ale všem občanům naší země. Tomu, že bylo OKD prodáno za dobrou cenu a nedošlo k okradení našeho státu, si myslím, že už nevěří vůbec nikdo. Pan premiér Sobotka svému kamarádovi panu Bakalovi ještě v rámci zlodějny OKD doslova vše daroval. Společnost OKD byla prodána za směšnou částku 4,1 mld. Kč. Za tuto částku byly prodány nejen samotné Ostravsko-karvinské doly, ale také 44 tisíc hornických bytů v Havířově, Ostravě, Karviné, dále 1200 bytů na Kladně, celkem 32 dceřiných společností OKD a další nemovitý majetek, jako pozemky, rekreační objekty.

Znalecký posudek firmy ERNST & YOUNG určil hodnotu čistého obchodního majetku OKD na 52 mld. Kč. Naše země byla tedy okradena o desítky miliard.

Zlodějnu OKD už nějakou dobu řeší také české soudy.

Vy, pane premiére, stále tvrdíte, že všechno bylo v naprostém pořádku, takže si mají naši občané na podobné praktiky a podobné zlodějny zvykat? Podle vás je v pořádku, když je naše země okradena o desítky miliard korun? Autor inkriminovaného posudku na hodnotu OKD pan Rudolf Doucha tvrdí, že zahrnout do hodnocení veškerý majetek nebylo obsahem úkolu, který od Fondu národního majetku dostal. Dostal tedy jasný příkaz: Oceňte to bez bytů. K takovému zadání musela dát pokyn ta nejvyšší místa. Na těch nejvyšších místech seděl dnešní premiér pan Bohuslav Sobotka.

Hlavní obžalovaný v kauze, bývalý místopředseda výkonného výboru Fondu národního majetku, pan Pavel Kuta na soudu požádal, aby byl puštěn zvukový záznam z inkriminovaného jednání vlády v roce 2004. Kdyby bylo vše v pořádku, jak nám pan premiér neustále tvrdí, jistě není důvod, proč nahrávky nevydat.

Souhlasíte se mnou, pane premiére Sobotko, že se skutečně tedy - jak říkáte - nic nestalo, že vše proběhlo v pořádku a není tedy důvod nahrávky vydat? Premiér České republiky ale odmítá vydat nahrávku, kde se v rozhodující chvíli vyjadřuje k miliardovému prodeji. Ptám se, proč. Naši občané mají právo tuto nahrávku slyšet. Nestojí tedy za to zveřejnit nahrávku a obhájit se tak? To jim před volbami řeknete nikoliv myslím prázdné fráze a marné sliby.

Mám jasné vysvětlení, proč se toho všichni tak bojí. Z nahrávky bychom se dozvěděli, že už jste tehdy dobře věděl, že prodejní cena OKD je přímo směšná a na té nahrávce tedy usvědčujete sám sebe.

Pokud to není pravda, zveřejněte tuto nahrávku. Udělejte rázný krok a ukončete debaty ohledně OKD. Nevykládejte hodinové projevy o ničem, ale zveřejněte nahrávku a hned bude jasno. Proto vás, pane premiére Sobotko, vyzývám ještě jednou, zveřejněte materiály, zveřejněte je, pokud nemáte co skrývat.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…