Černoch (Úsvit): Nárůst referend v České republice

25.08.2014 15:26

Společně s komunálními volbami se u nás bude konat i rekordní množství místních referend. Jejich počet dlouhodobě roste. V roce 2011 se jich konalo 10. Letos by jich mělo být až 50. Právě v nich lidé rozhodují o zásadních lokálních tématech, tím nejčastějším bude letos hazard.

Černoch (Úsvit): Nárůst referend v České republice
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Úsvitu a zpěvák Marek Černoch

Velmi vítáme to, že si občané i politici začínají zvykat na to, že referendum a přímá demokracie je standardním demokratickým procesem, který si získává stále větší oblibu. Ukazuje se, že lidé si o důležitých věcech umí rozhodnout sami a že referendum perfektně funguje jako nejvyšší projev vůle občanů. ....Lidé se tím učí i zodpovednosti v rozhodnutích, které ovlivňují jejich život a to je dobře. 

Bohužel referendum je v České republice stále omezeno kvorem pro účast hlasujících. Kvorem, které je nesmyslně vysoké a způsobuje, že výsledky referend nejsou kvůli nízké účasti závazné. Na zářijové schůzi Poslanecké sněmovny se bude projednávat právě návrh hnutí Úsvit, které má zrušit všechny podmínky pro minimální účast v hlasování v referendu. Princip tak bude stejný jako u všech ostatních typů hlasování, ať jsou to komunální nebo sněmovní volby: rozhodnou ti, kdo k hlasování přijdou, a výsledek je závazný pro všechny. Věříme, že tento návrh přinese další rozšíření referend a že občané si tak budou moci rozhodnout sami i o těch nejdůležitějších otázkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…